Patrimoni
Part Forana 21/11/2022

L'Estat aclareix quines parts del castell d'Alaró són públiques abans de cedir-lo al Consell de Mallorca

El govern espanyol ha anunciat que està tramitant una rectificació registral

ARA Balears
2 min
El Castell d'Alaró està declarat Bé d'Interès Cultural (BIC)

PalmaL'Estat defensa que és el titular del castell d'Alaró i ha anunciat que està tramitant una rectificació registral per "identificar quines parts de la parcel·la corresponen a aquesta titularitat pública i quines a les privades", abans de cedir-lo al Consell de Mallorca. L'anunci s'ha fet aquest dilluns, en resposta a una pregunta plantejada en el Congrés pels Diputats del PP de les Balears, Margalida Prohens i Miquel Jerez, sobre la situació d'aquest Bé d'Interès Cultural (BIC) i el procés per a la seva cessió.

En relació amb les declaracions del propietari de la resta de la muntanya que posà en dubte la titularitat estatal de la fortificació, el govern espanyol sosté que hi ha antecedents d'actes administratius i registrals "prou vàlids per defensar la titularitat de l'Administració General de l'Estat de l'immoble, si fos necessari, davant l'autoritat judicial".

Per fer aquesta rectificació, el Registre requerirà l'acceptació de tots els titulars registrals de les finques afectades; "finques que el Consell de Mallorca ha comunicat que estan, per part seva, en procés d'adquisició", com s'ha assenyalat en la resposta escrita coneguda aquest dilluns. L'Estat apunta que aquesta adquisició facilitaria la rectificació registral, ja que una vegada es consentís pel nou propietari públic, "es culminaria i habilitaria la consegüent cessió de titularitat" al Consell perquè es faci càrrec del monument. No obstant això, no hi ha una data estimada d'aquesta cessió, ja que dependrà del temps que es tardi a fer la rectificació cadastral.

De la fortificació actualment es conserva la muralla amb cinc torres. A més, l'entorn del castell conserva alguns elements etnològics com aljubs, parets de pedra, camins, etc. El Consell de Mallorca i el Govern balear treballen en el traspàs de la titularitat, un procediment que requereix demostrar que el Consell pot garantir econòmicament el seu manteniment.

stats