Part Forana 02/12/2019

Jaume Sansó desenterra els silencis de la Guerra Civil a Vilafranca

Més de 200 persones assisteixen a la presentació del llibre 'Vilafranca (1931-1945). La II República. La por i la repressió durant la Guerra Civil i la postguerra'

M. B.
2 min
L'editora Maria Muntaner, Jaume Sansó i Manel Santanya, durant la presentació del llibre.

VilafrancaMai la presentació d'un llibre havia despertat tanta expectació al poble. I és que Vilafranca (1931-1945). La II República. La por i la repressió durant la Guerra Civil i la postguerra (Lleonard Muntaner), el llibre que recull deu anys d'investigació de l'historiador Jaume Sansó Caldentey, arriba al viu de la major convulsió social del segle passat. Ho fa per desenterrar anys de silencis i recuperar la memòria perduda d'una vila que l'any que ve compleix els 400 anys de la seva fundació.

El Teatre Parroquial, amb capacitat per a 200 persones, va quedar petit aquest diumenge per acollir la presentació del llibre que recull (en 560 pàgines) els anys més tenebrosos del segle passat a Vilafranca, trencant el mite que la Guerra Civil no hi havia deixat gaire petjades, més enllà de dos afusellats externs.

Maria Muntaner, Manel Santanya, Jaume Sansó, Catalina Bover i Jordi Rosselló, després de la presentació.

Idò no, foren set les víctimes mortals i desenes les famílies represaliades, i molt l'or i el blat robat als més febles. Sansó ha obert la làpida de l'oblit i ha posat llum a la memòria històrica del seu poble amb un llibre prologat per l'historiador Bartomeu Garí Salleres i presentat per Manel Santana, exdirector de Memòria Democràtica, a més de l'editora Maria Muntaner. Una presentació que començà amb una escenificació teatral de la jove Catalina Bover d'un dels episodis d'ultratge dels vencedors sobre els vençuts.

El llibre convida a treure de l'oblit la major part de la història negra de Vilafranca, i sobretot a reflexionar "per no repetir errors", partint d'una base documental rescatada a temps.

stats