Part Forana 27/04/2022

Instal·ladors de les Balears denuncien la limitació que hi ha per posar plaques solars a Sóller

L'ordenança municipal no permet que s'instal·lin en teulades inclinades, una situació que dificulta a la gran majoria dels veïns apostar per les energies renovables, segons ASINEM

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu del tren de Sóller

PalmaL'ordenança municipal de Sóller està dificultant que es puguin instal·lar plaques fotovoltàiques. El motiu? Perquè la normativa actual no permet que es posin damunt les teulades inclinades i això fa que els que en vulguin posar ho hagin de fer en el sòl o sobre cobertes planes. Així ho ha denunciat aquest dimecres l'Associació d'Empresaris Instal·ladors de les Balears (ASINEM), que ha lamentat que l'ordenança del municipi sigui tan restrictiva a l'hora d'implantar panells i plaques solars.

En general, segons ha informat l'associació, les diferents normatives que regulen l'ús i la implantació d'energies renovables persegueixen la necessitat que es consumeixi el menor sòl possible per a la generació d'energia renovable i s'utilitzin al màxim possible teulades i cobertes per reduir la demanda energètica dels edificis. Per això és tan complicada l'adaptació amb la normativa de Sóller.

Paisatge urbà

Precisament, el secretari tècnic d'ASINEM, David Gimeno, considera que l'equilibri i el paisatge urbà i rural de qualitat ''no està renyit amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques, sempre que s'instal·lin de manera eficient i tan integrades com sigui possible dins les edificacions''. En la seva opinió, la instal·lació de plaques fotovoltaiques ''afecta positivament la percepció del municipi, ja que suposa un exemple de sostenibilitat i respecte pel mitjà''.

Des de l'associació lamenten que aquesta situació pugui estar generant "desigualtat entre els ciutadans, perquè molts, amb aquesta normativa, no tenen dret a convertir-se en consumidors d'energies renovables" i tampoc acollir-se a les ajudes. Per això, ASINEM proposa que es permeti instal·lar les plaques a les teulades inclinades tant en sòl rústic com urbà, utilitzar el mateix tipus de panell monocristal·lí a tot el municipi i que es permetin únicament les instal·lacions amb una estructura que tingui la mateixa inclinació que el mateix terrat.

Per la seva part, la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ha recordat que el Govern va aprovar fa unes setmanes el dret de l'autoconsum per a la ciutadania de totes les Balears. D'aquesta manera, després de modificar l'article 52 de la Llei de canvi climàtic i transició energètica, els illencs podran produir i consumir la seva pròpia energia, sempre que la instal·lació d'aquestes plaques respecti els entorns patrimonials.

stats