Part Forana 24/03/2022

Inca tindrà per primera vegada dones cossieres

Les balladores només podien representar el paper de Dama fins ara, però durant les festes de Pasqua s'estrenaran com a Cossiers de la Revetla

2 min
El grup de Cossiers de la Revetla d’Inca durant un assaig aquesta setmana

Inca tindrà per primera vegada dones cossieres. Es tracta de les balladores dels Cossiers de la Revetla, que a partir d'enguany podran fer també aquest paper, mentre que fins ara només podien representar el de Dama. Les balladores s'estrenaran durant les festes de Pasqua, durant la processó de l'Encontre i el posterior ofici que se celebra a l'església de Santa Maria la Major el diumenge dia 17 d'abril.

D'aquesta manera, després de més de dos anys sense sortir a causa de la covid-19, els Cossiers de la Revetla d'Inca s'incorporen de nou a les festes amb la novetat que quatre dones se sumen al ball dels Cossiers: M. Àngels Espejo, Assumpció Codony, Marga Mateu i Xesca Maria Pons. Fins ara, totes elles havien representat la figura de la Dama, i ho continuaran fent, però només els pertocava ballar cada dos anys i mig perquè els cossiers només surten dos cops en l'any. Així, les dones s'inclouran amb els homes i per sorteig, actuació rere actuació, es triaran les persones que faran el ball.

Cal recordar que a Inca els Cossiers també formen part de les celebracions de Santa Maria la Major, que tenen lloc per novembre. En aquest sentit, cal destacar que l'any 1992 la Revetla d'Inca ja va recuperar la figura de la Dama com a protagonista i representada per una dona, i no per un home com era tradició. "Ara és el moment adequat per fer una passa més i donar més protagonisme a la dona en aquestes festes i tradicions", ha argumentat el president de l'associació, Rafel Beltrán.

Per part seva, la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament d'Inca, Antònia Maria Sabater, ha destacat que "estam molt contents que la Revetla d'Inca hagi apostat per incloure dones cossieres en les seves tradicions i, a poc a poc, entre tots i totes, anem avançant cap a una igualtat real i efectiva".

stats