Autopista
Part Forana 15/03/2023

L'autopista de Campos triplica els habitatges plurifamiliars a ses Salines i Santanyí

Mentre que arreu de Mallorca minven, segons el Col·legi d'Arquitectes part d'aquest creixement es vincula a apartaments de luxe

2 min
L'autopista entre Llucmajor i Campos es va inaugurar el 2021.

PalmaSes Salines i Santanyí són els municipis de Mallorca on més ha crescut la construcció d'habitatges plurifamiliars si es comparen les xifres de l'any 2022 amb les del 2021. Segons les dades del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB), a ses Salines ha augmentat de 19 plurifamiliars construïts el 2021 a 64 l'any passat. En el cas de Santanyí, de 15 a 59. Amb les xifres que es desprenen de l'Informe sobre Edificació de l'any 2022 del COAIB, l'augment és del 336% a ses Salines, mentre que a Santanyí és d'un 491%. Segons el president de la demarcació de Mallorca del COAIB, Joan Cerdà, "aquest creixement estaria vinculat a la construcció de l'autopista de Campos, que hauria fomentat que promotors es decantassin per una tipologia d'apartaments de luxe".

El batle de ses Salines, Joan Rodríguez, confirma aquesta anàlisi. "Una part de les noves promocions de plurifamiliars es corresponen amb apartaments de luxe fets a la Colònia de Sant Jordi. Succeeix que les normes subsidiàries estableixen una tipologia molt determinada d'apartaments a la Colònia. Es limita a edificis amb un nombre determinat d'habitatges i una superfície molt concreta. Això fa que es destini al segment de mercat de luxe", comenta Rodríguez.

Segons les xifres del COAIB, arreu de Mallorca la construcció de plurifamiliars ha minvat un 4% de mitjana, i les promocions d'habitatges plurifamiliars s'han equiparat a les promocions d'unifamiliars. "És una raresa que les xifres d'aquest tipus de promocions estiguin equilibrades. Suceeix així d'ençà de fa uns anys. De totes maneres, en municipis amb una població determinada, una sola promoció d'habitatges pot fer alterar els percentatges de creixement d'un any per l'altre. Ara bé, l'augment de promocions plurifamiliars en aquests dos municipis del Migjorn és un fet i ens hauríem de demanar qui són els beneficiaris d'aquestes promocions i quina renda mitjana tenen les persones que hi poden accedir", argumenta Cerdà.

A diferència de ses Salines, moltes de les noves promocions de Santanyí no es limiten només als nuclis turístics de vorera de mar, sinó a Santanyí vila. Dels nous 59 plurifamiliars de Santanyí, cal destacar la promoció de 23 habitatges socials que hi va fer l'Ibavi. Va ser pel de mes d'octubre de l'any passat que se'n lliuraren les claus en règim de lloguer. Precisament, fa temps que el COAIB alerta de la manca d'habitatge públic arreu del territori de les Balears i de les conseqüències perquè els joves puguin accedir al seu primer domicili. Tanmateix, aquesta promoció social contrasta amb altres que són de promoció privada i que també es troben al nucli de Santanyí.

stats