Part Forana 16/02/2022

El Govern inicia la reforma de Cala Rajada, amb cura del mural de Gustavo al port

El reforç del voladís i el dic són les reparacions principals

ARA Balears
3 min
Port de Cala Ratjada

El Govern ha iniciat les tasques de reforma a Cala Rajada. Mentre que les obres d’estabilització del tram de costa rocosa de ponent es preveu que acabin el pròxim 22 de març, s'ha començat a treballar en tot el mur perimetral i les tasques s’han centrat a canviar l’estructura del voladís per donar major seguretat als vianants de la zona. De manera paral·lela, la setmana passada es varen iniciar les obres de reforç del dic del port, amb la construcció dels blocs de formigó en un solar cedit per l’Ajuntament de Capdepera. Per tot això, s'ha hagut d'estudiar detingudament la recuperació dels murals ceràmics creats per l’artista Gustavo Peñalver, que actualment es poden veure en el dic que s’ha de reconstruir.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha visitat aquest dimecres dematí les obres, que sumen una inversió de 5,5 milions d’euros. Segons el conseller, amb aquestes actuacions es dona resposta a una reclamació històrica, ja que s’ha millorat, per una banda, la seguretat del passeig marítim i, per l’altra, s’ha garantit la solidesa del dic del port de Cala Rajada. Ha afegit que des de Ports de les Illes Balears són conscients que les infraestructures portuàries necessiten inversions de manera permanent i així s’està fent de la mà de l’Ajuntament i de la gent que en fa ús, com els veïns, els pescadors i els petits negocis d’embarcacions.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha visitat avui al matí les obres de reforma del port de Cala Rajada, acompanyat del batle de Capdepera, Rafel Fernández; del director general de Transport Marítim i Aeri, Xavier Ramis, i de la gerent de Ports de les Illes Balears, Cristina Barahona i l'artista Gustavo

Una vegada finalitzades les obres, es farà una reordenació dels diferents usos. Així doncs, es traslladarà la flota pesquera al moll adossat al dic i una flota d'embarcacions de lloguer i altres activitats aquàtiques cap al moll de la ribera nord. D’aquesta manera, els pescadors disposaran d’un espai propi de feina i adequat per a les xarxes, per on no transitaran visitants. D’altra banda, les embarcacions de transport turístic passaran a ocupar un espai més a prop de la zona d’activitat i de serveis del port, per fer-lo més accessible als usuaris.

A banda d'això, també es milloraran tots els magatzems que hi ha adossats al dic perquè guanyin en funcionalitat, ja que actualment estan en mal estat a causa de les filtracions d’aigua. I aquí es traslladarà la major part possible de magatzems de pescadors. Es reordenarà l’esplanada, amb la demolició de l’edifici-pèrgola existent. D’aquesta manera es permetrà la maniobra adequada del camió cisterna, el manteniment de les places d’aparcament, la zona d’assecat de xarxes i una terrassa per a la cantina.

Els murals de Gustavo Peñalver

Els tècnics de Ports de les Illes Balears han estudiat detingudament la recuperació dels murals ceràmics creats per l’artista Gustavo Peñalver, que actualment es poden veure en el dic que s’ha de reconstruir. Després de diverses reunions mantingudes amb l’artista i els tècnics municipals, la solució que s’aplicarà és la de tornar a fabricar les peces d’aquests murals a partir de les plantilles originals. Aquestes peces, a més, es couran en el mateix forn i amb el mateix sistema artesanal amb el qual es varen fer originàriament i es tornaran a instal·lar a la ubicació actual.

stats