Part Forana 05/04/2022

El govern espanyol destina 8,48 milions d'euros a la millora de l'ús d'aigües regenerades a Porreres i Formentera

Aquesta acció es finançarà amb fons Next Generation

ARA Balears
2 min
Un pagès al camp

PalmaEl govern espanyol destina 8,48 milions d'euros a un pla de regadius per millorar l'ús d'aigües regenerades per a reg agrícola a Porreres i Formentera. Aquesta acció es finançarà amb fons Next Generation. Ha estat aquest dimarts quan el Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació, a través de SEIASA (Societat Mercantil Estatal d'Infraestructures Agràries) i les comunitats regants de Formentera i Porreres, han firmat un conveni per poder dur a terme aquest projecte, informa el Govern en una nota.

"És un pla fonamental en un moment de crisi climàtica i en un territori illenc, en el qual no ens podem quedar sense aigua", ha dit la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha. A més, afegeix, "tindrà un impacte doble: "Per una banda, millorarà l'aigua dels pous, perquè ja no s'utilitzaran tant, i peruna altra, evitarem que l'aigua regenerada acabi a la mar i es pugui utilitzar per al reg agrícola.

El projecte de Porreres-Felanitx té un pressupost de 7.420.000 euros. Afectarà 211 hectàrees i beneficiarà 32 regants. L'objectiu d'aquesta actuació és utilitzar aigua regenerada de la depuradora de Porreres i Felanitx per a reg. També es millorarà la gestió de l'aigua a través de la digitalització del reg mitjançant la instal·lació d'un sistema de telecontrol.

Per altra banda, el projecte de Formentera té un pressupost d'1.060.000 euros per modernitzar 82 hectàrees en el municipi de Sant Francesc de Formentera, corresponent a 75 regants. Com en el cas de Porreres, s'instal·larà un sistema de telecontrol, i augmentarà l'eficiència del bombeig des de la bassa fins a les parcel·les.

Les inversions del pla de regadius tenen caràcter publicoprivat. L'aportació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) serà d'un màxim del 80% del cost de les despeses elegibles, mentre que les comunitats de regants i usuaris aportaran la resta.

La Fase II, amb 37,10 milions d'euros

Està previst que el 'Pla per a la millora de l'eficiència i la sostenibilitat en regadius' tingui una fase II amb dues actuacions més per valor de 37,10 milions d'euros. Es duran a terme a la zona del Pla de Sant Jordi de Mallorca i a Santa Eulàlia des Riu i Sant Joan de Labritja d'Eivissa. Amb aquesta inversió, la inversió que es farà amb aquesta pla serà de 45,58 milions d'euros a totes les Balears.

stats