Part Forana 07/02/2020

El Govern i l'Ajuntament de Llucmajor cerquen una solució per a Vallgornera

La construcció d’una depuradora i un clavegueram especial està sobre la taula, amb un cost d'uns 20 milions

Ara Balears
1 min
La reunió entre Jareño i Armengol ha tingut lloc a Consolat de Mar.

LlucmajorL’Ajuntament de Llucmajor i el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria de Medi Ambient, col·laboraran conjuntament per trobar una solució a la paralització de llicències d’obres a la zona urbana de Vallgornera, declarada amb la màxima protecció mediambiental per l’existència d’una cova de grans dimensions declarada Lloc d’Interès Comunitari (LIC) per la Unió Europea dins la Xarxa Natura 2000.

El batle de Llucmajor, Éric Jareño, acompanyat del tinent de batle d’Urbanisme i Medi Ambient, Guillermo Roig, s’ha reunit aquest divendres amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, per intentar trobar una solució als problemes d’edificació i construcció de serveis a aquesta zona a causa de la cova.

Segons ha explicat el batle en sortir de la reunió, una possible solució seria la construcció d’una depuradora i un clavegueram especial que no faci malbé el subsòl de la zona protegida.

"Som conscients que els veïns necessiten una solució com més aviat millor, a més de la multitud de propietaris de solars edificables, ja que parlam de sòl urbà, que no poden construir per la paralització de llicències d’obra derivades de l’elevada protecció dels terrenys", ha declarat el batle.

Jareño ha mostrat satisfacció i ha agraït tant a la presidenta com al conseller de Medi Ambient la bona sintonia i la predisposició demostrada per arribar a una solució satisfactòria per a tothom. "Hem acordat que l'Ajuntament i el Govern vagin de la mà a l’hora de cercar finançament per dur a terme el projecte, que arriba aproximadament als 20 milions d'euros i que tal vegada podrien arribar de Fons Europeus".

Antecedents

El 26 d'abril de 1968, un obrer que treballava a l'excavació d'un forat negre per a l'hotel Es Pas de Vallgornera es va topar amb un gran forat. Avui dia, i després de nombroses exploracions al decurs dels anys, la cova de Vallgornera és una joia de l’espeleologia mundial, consta de més de 65.000 metres de galeries i cavitats i de 10.000 metres de llacs i galeries subaquàtiques.

stats