Mobilitat
Part Forana 14/02/2023

Instal·lat un quilòmetre de malles al Gorg Blau perquè els penyals no peguin damunt la carretera

La nova infraestructura, que ha costat dos milions d'euros, pretén fer més segur aquest tram de la via de la Serra

Toni Mateu
2 min
Les malles tenen per objectiu retenir els penyals i roques que s'amollen del coster i que posen en perill la circulació.

PalmaEl Consell de Mallorca ha instal·lat un quilòmetre de malles d'acer a la carretera de la serra de Tramuntana, al tram que discorre paral·lel al Gorg Blau, per frenar penyals que s'amollen de la muntanya i que posen en perill la seguretat de la circulació. La instal·lació, que ha tingut un cost de gairebé dos milions d'euros, pretén evitar aquesta problemàtica. En els darrers anys, el Consell havia detectat despreniments de roques en aquest mateix punt.

La malla, que està feta de cables d'acer i enganxada a barres metàl·liques fixades a la roca, fa 950 metres de llargària. La infraestructura està equipada amb sensors digitals. L'objectiu d'aquest dispositiu és captar el moviment que causen en la reixa els penyals i roques que s'amollen del coster.

Segons el Departament de Mobilitat, aquesta malla és de les més ambicioses instal·lades arreu de l'Estat pel que fa a la seva llargària i complexitat. En la instal·lació s'han tingut en compte paràmetres per minimitzar l'impacte ambiental de la infraestructura.

Esbaldrec de sa Calobra

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Mobilitat, Ivan Sevillano han visitat aquest dilluns el punt en què la malla ha quedat instal·lada. El batle d'Escorca, Antoni Solivellas, no assistí a la visita en senyal de protesta del retard de l'inici de les obres per arreglar l'esbaldrec de la carretera de sa Calobra.

"La prioritat del Consell hauria de ser ara arreglar l'esbladrec de la carretera de sa Calobra, perquè el temps perquè comenci la temporada turística s'escurça, i de moment, no ens han fet saber com serà la reparació", manifestà el batle. Fa una setmana que el trànsit està restringit en aquest punt per manca de seguretat. En aquests moments, només hi poden circular els vehicles amb targeta de resident.

Les pluges continuades causaren la setmana passada que la paret d'una vorera de la carretera, al punt conegut com la volta Llarga, s'esbaldregàs. L'esbladrec fa uns 12 metres d'altura per 6 d'amplària.

stats