Medi Ambient
Part Forana 16/08/2022

GOB denuncia l'autorització de la instal·lació de molins a una finca de Vilafranca

Medi Ambient ha donat llum verda a aquesta mesura "fent cas omís a l’informe desfavorable del servei de protecció d’espècies", ha apuntat l'entitat

ARA Balears
2 min
Molí similar als que es pretenen ubicar.

PalmaLa Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB), organisme depenent de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, ha autoritzat el projecte d’instal·lació de molins antigelades a una finca del pla de Vilafranca on hi ha una plantació de 47 hectàrees d’ametllers. Es tracta d'uns molins que tenen com a finalitat moure l’aire puntualment per evitar que les gelades afectin els arbres i la seva producció. La mesura, segons el GOB, fa "cas omís a l'informe desfavorable del servei de protecció d'espècies de la mateixa Conselleria" i, a més, "és contradictòria amb l’estratègia espanyola de conservació de les aus agroestepàries".

Aquest projecte s’ubica dins la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) ES0000542 Pla de Vilafranca, declarada per protegir les poblacions de determinades espècies d’aus lligades als cultius herbacis de secà que caracteritzen la zona. L’acord del Consell de Govern de 18 de gener de 2019 pel qual s’aproven la declaració i l’ampliació de zones d’especial protecció per a les aus (ZEPA) en l’àmbit de les Illes Balears indica que “l’avifauna lligada als usos agraris és precisament la que té una recessió més general en l’àmbit europeu i, en conseqüència, és convenient actuar en la protecció d’aquests agrosistemes”.

El GOB, ha apuntat que, durant la tramitació ambiental del projecte, s’ha rebut l’informe desfavorable del Servei de Protecció d’Espècies de la pròpia Conselleria. Segons s’ha argumentat, l’actuació suposa una amenaça per a la conservació de les poblacions d’aus que motivaren la declaració de la ZEPA, i també per a les espècies de ratapinyades que fan ús de la zona. Per això, l'entitat ha denunciat que la decisió de la CMAIB de donar llum verda al projecte, a més d’ignorar l’informe desfavorable del Servei de Protecció d’Espècies, "no atén tampoc les directrius de l'Estratègia de conservació d’aus amenaçades lligades a medis agroesteparis a Espanya, recentment aprovada pel Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic".

Aquesta estratègia identifica com a amenaces per a la conservació d’aquests hàbitats algunes de les circumstàncies que s’observen en aquest projecte: la transformació de cultius de cereal en cultius llenyosos, la instal·lació d’infraestructures que poden causar col·lisions amb les aus, les molèsties nocturnes, l’alteració de la continuïtat ecològica, la minva de superfície d’hàbitat òptim, etc. Segons el comunicat del GOB, els cinc molins previstos tenen una alçada aproximada de 13 metres, estan accionats per motors de 500 CV alimentats per gas propà i giren a 373 rpm generant una intensitat de renou que a 300 metres de distància és de 49 dB.

Des del GOB han lamentat la decisió de Medi Ambient i han criticat: "Pensam que possiblement han pesat més algunes consideracions d’estratègia política que no pas els criteris tècnics de conservació". L'entitat ha afegit que, una altra amenaça indicada per l’Estratègia, és la insuficiència de mesures de gestió i conservació. "Aquesta ZEPA no disposa encara de pla de gestió, un document que hauria d’establir quins usos són compatibles i quins no amb la conservació de la zona", ha explicat el GOB. L'entitat ha denunciat que "Medi Ambient aplica els criteris de protecció de manera bastant discrecional fins i tot ignorant informes desfavorables dels seus propis serveis".

stats