Sostenibilitat
Part Forana 24/08/2022

El GOB denuncia "la intensificació del turisme" i demana "blindatge" de recursos

L'entitat ha exigit en un comunicat "una política estratègica enfocada a la resiliència" per sortir de la crisi econòmica del covid

ARA Balears
2 min
"Cal un blindatge de l'aigua, dels sòls fèrtils i de la diversitat i recursos genètics, de manera urgent, en el marc d'una política estratègica enfocada a la resiliència".

PalmaEl GOB ha titllat de "necessari" aquest dimecres un blindatge de l'aigua, dels sòls fèrtils i dels recursos genètics de les Illes Balears "de manera urgent". També ha demanat en un comunicat una política estratègica enfocada a la "resiliència". "L'estiu ens ha demostrat que la sortida de la crisi econòmica del covid s'ha enfocat políticament en una intensificació preocupant de l'activitat turística, acompanyada d'un creixement del sector de la construcció, la sobresaturació de les infraestructures, la falta de control sobre els excessos en el litoral i les evidències de la problemàtica de la disponibilitat de recursos hídrics", ha lamentat el grup.

Així mateix, l'entitat ha destacat l'estiu de "calor intensa", que "posa en evidència la imminent crisi climàtica", a més d'un augment del preu de l'energia, els combustibles i els aliments. Per això, el GOB ha participat en el projecte 'Climed. Resiliència enfront de l'emergència climàtica a l'euroregió Pirineus-Mediterrani', amb l'objectiu de promoure una sortida de la crisi cap a la sostenibilitat. "S'ha de crear una borsa d'espais per a les comunitats energètiques i que els ajuntaments hi reforcin la seva implicació com a gestors energètics. També s'ha de reforçar el paper de la societat i dels consistoris en la descentralització de la producció energètica i una planificació integrada energètica, territorial i agrària de la implantació de camps de generació d'energia fotovoltaica", ha apuntat el grup.

El GOB ha assegurat que és important "un canvi de paradigma que impulsi la protecció normativa de l'aigua, sòls i recursos en una política estratègica de sobirania i seguretat alimentària", ja que el sector agrari "necessita un impuls per canviar de rumb enfront dels escenaris futurs". Algunes de les solucions previstes són desenvolupar un pla específic per a l'impuls de l'agroecologia en l'àmbit autonòmic que inclogui aspectes de gestió territorial, recuperació de sòls fèrtils, planificació estratègica de recursos i una flexibilització normativa sanitària, entre altres qüestions.

stats