Medi Ambient
Part Forana 15/09/2022

El GOB demana la protecció de Cala Tuent i Cala Carbó com a Zones Especials de Conservació

L'entitat ha instat la Conselleria de Medi Ambient i Territori a iniciar els tràmits adients per a l’ampliació de les ZEC, ja que aquests dos trams de litoral foren exclosos de la Xarxa Natura 2000 en el moment de la seva creació

ARA Balears
2 min
Imatge de Cala Tuent.

PalmaEl GOB ha instat la Conselleria de Medi Ambient i Territori a iniciar els tràmits adients per a l'ampliació de les Zones Especials de Conservació (ZEC) Costa Brava de Tramuntana i incorporar les àrees de Tuent - sa Calobra i l'entorn de Cala Carbó. Aquests dos trams de litoral foren exclosos de la Xarxa Natura 2000 en el moment de la seva creació perquè encara eren sòls urbanitzables, però ara ja no ho són. "Ambdues zones presenten els hàbitats naturals que motivaren la declaració dels ZEC a les àrees adjacents i, per tant, resulta complicat justificar-ne l'actual exclusió de la xarxa Natura 2000", ha indicat l'entitat en un comunicat.

El col·lectiu ha apuntat que gairebé tota la franja litoral entre Formentor i el Port de Sóller gaudeix de protecció com a ZEC. La qualitat i importància d'aquest espai, segons el GOB, es basa en l'elevada presència d'hàbitats, d'un gran nombre de tàxons vegetals endèmics i la seva importància per a l'avifauna nidificant. "L'exclusió de les zones de Cala Tuent i Cala Carbó en el moment de la creació de la Xarxa Natura 2000 a les Balears (l'any 2000) va respondre al fet que, malgrat la presència d'hàbitats naturals que en justificaven la inclusió, en aquell moment mantenien processos urbanístics", ha explicat l'entitat.

El GOB ha assenyalat que ambdues zones estan emparades per categories de sòl rústic protegit del Pla Territorial Insular de Mallorca i, a més, formen part del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. "Desqualificats posteriorment aquells sòls urbanitzables, avui veim com encara no gaudeixen de la protecció Natura 2000 que sí que tenen els seus entorns", ha subratllat el col·lectiu. De fet, segons l'entitat, les dues àrees inclouen zones litorals de costa baixa, especialment vulnerables a possibles obres i activitats per a les quals "sense dubte la consideració de ZEC implicaria un major control ambiental sobre futures intervencions que poguessin afectar els hàbitats i espècies presents".

Pel que fa als valors naturals de la zona de Tuent - sa Calobra, GOB ha dit que hi ha diversos hàbitats d'importància comunitària, entre els quals destaca l'alocar. "Està ubicat al tram final del torrent del Gorg dels Diners, a la mateixa cala, un dels tres únics alocars inventariats a la serra de Tramuntana, que en aquest cas es troba mesclat amb tamarells", ha assenyalat el col·lectiu. D'altra banda, a les zones properes a Cala Carbó, l'entitat ha matisat que la informació disponible "és més escassa i cal completar-la". "Tot i això, podem destacar l'hàbitat de penya-segats amb vegetació de les costes mediterrànies amb arbres endèmics", ha conclòs.

stats