Part Forana 10/11/2019

La gent gran, la més animada a l'hora de votar als pobles

Al col·legi de la Llar de Majors de Sineu les goteres han fet acte de presència

M. B.
3 min
Un del col·legis electorals situats a l'Auditori de Porreres, a primera hora del matí.

PalmaTot i la pluja, en una jornada de mal temps i molta fredor, ha estat la gent gran la que ha duit una mica d'escalfor a les urnes dels municipis de la Part Forana. Amb el pa davall el braç, amb paraigües, acompanyats pels fills, la gent major ha volgut donar exemple de participació i ha estat el segment de població que més s'ha mobilitzat durant la primera meitat de la jornada electoral. Així ho han constatat la majoria de membres de mesa consultats durant el matí i primera hora de l'horabaixa.

"Els padrins i padrines són els més dematiners", explicaven a una de les taules del col·legi de l'Auditori de Porreres, mentre alguns membres de mesa es menjaven l'entrepà. Simó Tortella, un dels presidents de taula, feia notar "la poca mobilització dels partits" en aquests comicis generals, tal vegada contagiats del desencís, "i perquè no són unes eleccions locals". Només dos apoderats del PP es deixaven veure en les primeres hores.

A Sineu, a la Llar de Majors, també pocs ciutadans durant les primeres hores. Una gotera a cinc metres d'una taula ha obligat a posar-hi un poal per evitar patinades als electors. "Idò aquí la primera votant ha estat una joveneta i, de moment, hi ha bona participació", contradeia la percepció general la presidenta d'una taula. A Inca, molts vehicles cercant un lloc on estacionar prop del col·legi de Sant Francesc provocaven retencions. "Si ja ens banyam en l'àmbit polític, venint a votar amb poques ganes, no cal que agafem un bon xop", declarava una dona que botava d'un cotxe.

Una dona dipositant el vot per al Senat.

A Sant Llorenç, en dies com el d'aquest diumenge, la gent surt amb por al carrer. Encara hi ha les ferides de la torrentada de fa poc més d'un any. L'Espai 36, la seu logística i de direcció política durant l'octubre de l'any passat, ha acollit dos col·legis electorals. A la primera taula en entrar a la sala d'actes, la presidenta de mesa, Maria Assumpció Fullana, conta que "ja és la segona vegada que em toca presidir una taula". Un vocal respon que té un company a l'altre col·legi del poble que li ha tocat "quatre vegades ser president".

Als pobles, on molta gent es coneix, la pausa entre vot i vot dona temps a uns moments de tertúlia mentre passa el goteig de votants. A Manacor, al col·legi de la Graduada, a la popular avinguda de na Camel·la, passat migdia, "votar avui és un acte de valentia", declara una electora de mitjana edat en tancar el paraigua. Hi ha bona sintonia entre les apoderades d'Unides Podem i del PP, que aguanten la fredor de la jornada assegudes una vora l'altra.

A Petra, passades les hores mortes del matí, el goteig de votants és més dens a punt de tocar l'hora de dinar. A la capital administrativa del Pla de Mallorca, dos-cents metres separen els dos col·legis: un al teatre i l'altre a l'escola de Primària. "Avui som presidenta de taula, però en moltes altres ocasions m'ha toca ser vocal, crec que fins a set vegades", declara amb resignació la cap de la primera mesa del col·legi electoral del teatre.

Mentre les hores caminen cap a les vuit del vespre, el cel de Mallorca continua entelat, amb pluges primes i intermitents, i amb el comptador dels electors del cens que avança molt lentament.

stats