Documental
Part Forana 18/04/2024

Feministes de Porreres dona veu a les dones silenciades pel franquisme

Ha elaborat el documental 'Més enllà de les bales', que es projectarà diumenge dia 21 d'abril

Josep Maria Sastre (Tot Pla)
2 min
Veus Feministes.

PorreresL'associació Veus Feministes de Porreres també donarà veu a les dones que patiren la repressió del franquisme i ho faran en el documental Més enllà de les bales, d'elaboració pròpia. Inicialment volien fer un petit vídeo per tal de projectar-lo en l'acte de col·locació d'una placa en memòria de totes les dones que patiren el silenci imposat pel franquisme, i no només de les que foren assassinades.

Des del col·lectiu expliquen, però, que un cop posades en feina, el material s'anà acumulant: "La idea era fer un curtmetratge que mostràs les vivències de les dones abans i després de l'assassinat de les seves persones estimades i, com podeu veure, una cosa en va dur una altra. Tenim tant de material que un curt no ha estat suficient per contar la seva història i hem fet un documental amb el qual es reflecteix millor la realitat que van viure".

Cartell.

El documental ha estat elaborat pel grup de treball de Memòria de Veus Feministes de Porreres. "El procés d'elaboració ha estat intens pel gran volum de feina que ha suposat, però a la vegada també ha estat apassionant". Amb l'ajuda de l'historiador Tomeu Garí, es va fer un llistat de les testimonis que podien entrevistar i un cop recollit tot el material es procedí a l'elaboració del guió per tal que les dones poguessin contar la seva història. "Amb tot plegat es va fer Més enllà de les bales, i pensam que al final hem aconseguit l'efecte que cercàvem", expliquen.

Projecció diumenge 21 d'abril

L'estrena del documental serà diumenge, dia 21 d'abril de 2024, a les 18 h a l'oratori de la Santa Creu de Porreres. La pregunta inevitable en aquesta prèvia és si encara hi ha hagut reticències a rompre el silenci: "La majoria de les persones que s'havien d'entrevistar s'han volgut obrir a nosaltres i ens han contat la seva història o la de les seves mares i padrines sense cap classe de problema; això no vol dir que hagi estat fàcil, sabent que el que varen viure va ser molt dur".

Amb tot, apunten que "hi ha hagut dues persones que no han volgut sortir al documental. La primera és una dona de 92 anys a la qual retornaren les restes del seu pare fa poc més d'un any, unes restes que es varen identificar en una fossa de Porreres. En aquest cas, ha preferit que la història la contàs la seva filla, atès que ara està fent el dol del seu pare i continuar contant aquesta història li dol i l'entristeix molt". "La segona és una neta d'una persona assassinada a Porreres que ens ha contat la història de la seva mare i padrina, però ha preferit no sortir al documental per qüestions personals", expliquen.

stats