POLÍTICA
Part Forana 21/02/2020

Llorenç Gelabert Crespí: “La nostra horta és el mercat prioritari per a la planta hotelera del nord”

Entrevista al batle de sa Pobla

Miquel Barceló
3 min
Llorenç Gelabert Crespí “La nostra horta és el mercat prioritari per a la planta hotelera del nord”

Sa PoblaLlorenç Gelabert Crespí (sa Pobla, 1967) és un empresari d’arts gràfiques que ha estat sempre actiu dins el món de la política municipal. Des que Jaume Font se n’anà del PP i es crearen noves marques, Gelabert ha fet costat al líder d’El Pi. Començà als 16 anys amb Alianza Popular i més endavant fou cap de les Noves Generacions. Entre el 2007 i el 2011 fou regidor del PP. El maig de 2019 es presentà com a cap de llista.

Es parla del sector exportador de la patata com un dels damnificats a Balears a causa del Brexit. Com creis que afectarà l’economia local?

Creim que no tindrà un gran impacte en el sector. Hi ha empresaris de portals exportadors que han viatjat a Anglaterra per poder mantenir els canals comercials actius i tothom confia que tindrà bons resultats. En aquest sentit, hi ha un cert optimisme.

Pensau, idò, que l’horta més gran de Mallorca no ha de témer?

Es poden cercar i trobar nous mercats i s’hi està fent feina des de fa temps. Des del punt de vista administratiu és vera que tornaran les duanes, però continuarem exportant a gran escala. D’altra banda, ens hem convertit en el mercat prioritari per a la planta hotelera del nord i s’està diversificant l’oferta.

Sa Pobla s’ha obert al turisme vacacional i sou el municipi d’interior amb més places.

De fet, s’ha elegit sa Pobla com a capital de lloguer turístic vacacional i tindrem un fira específica. Hem passat de 500 places a 2.500 perquè oferim un producte bo, acompanyat d’una oferta cultural i gastronòmica que es valora. El mes d’agost els concerts de jazz tenen una acollida espectacular. També hem dissenyat quatre rutes cicloturistes i hem instal·lat una senyalització clara per als nostres visitants. Només el mes de gener, han entrat a l’Ajuntament 14 peticions de llicència d’obra major i 17 de reformes. Això és un enorme volum i una dada significativa que té a veure, en part, amb el lloguer vacacional. I també tindrem dos hotels d’interior.

En matèria d’educació teniu molts de deures per fer.

Patim una massificació que ve d’anys enrere. Podem dir que duim tres anys de retard en matèria d’infraestructures educatives. Tenim un projecte per a un nou centre d’Infantil i Primària que esperam estigui operatiu en dos anys. Llavors també necessitam un nou institut d’ESO, perquè l’actual, a Can Peu Blanc, té cursos amb fins a vuit aules. Començà amb 500 alumnes i avui ja superen els 800. Hem de tenir en compte que és un institut comarcal. El següent repte serà trobar un solar adequat per a un nou centre. Sense esquivar la nostra responsabilitat, la Conselleria d’Educació també hi té molt a dir.

Sou dels municipis endarrerits a l’hora de tenir els comptes sanejats.

Fa vuit anys el deute era de 12 milions d’euros i hem passat a tres milions. Tenim previst amortitzar 1,2 milions anuals fins a arribar al deute zero el 2023. Una vegada tinguem la tresoreria sanejada, podrem fer front a inversions per millorar les nostres infraestructures, entre les quals cal recordar que tenim la xarxa de sanejament i canalització d’aigua més vella de Mallorca, amb canonades de fibrociment.

Perquè patiu manca de policies locals?

Deu anys enrere en teníem 24; ara, 14. Essent un municipi d’interior, ens passa que alguns agents, en arribar la temporada turística, demanen excedència sis o set mesos per anar-se’n a municipis de la costa, on cobren més, i tornen a l’hivern. I entre policies jubilats i altres que estan a segona activitat, hem deixat perdre moltes places.

A més de robatoris al poble, a la marjal els pagesos es queixen que els roben coure i eines. La contractació d’un agent rural és la solució?

Els darrers mesos hem baixat el nivell de delinqüència, coincidint que la Guàrdia Civil ha anul·lat alguns elements. Tenir un agent rural que vigila de nit i no intervé en res més que en tasques informatives per al cap de la Policia Local és una gran ajuda. Estam satisfets de la seva feina i no descartam contractar un segon agent.

La manca de neteja dels torrents dona munició a l’oposició?

Durant el darrer temporal els torrents han actuat , tenint en compte que registrarem 200 l/m2 en tres dies. Hem demanat fins a tres ocasions a la Direcció General de Recursos Hídrics que els netegi. La darrera resposta és que s’està actuant prop de sa Pobla i que les brigades de neteja entraran aviat dins el municipi. Crec que és una feina que s’hauria de fer a l’agost i així ho hem demanat de manera reiterada.

Heu tornat a repetir pacte: El Pi, Independents, MÉS i PSOE. Això permet donar continuïtat a projectes gestats durant el passat mandat.

Hem constituït el major pacte de govern que mai ha tingut sa Pobla, amb 12 de 17 regidors. Pel que fa als projectes, és urgent canviar el clavegueram i la xarxa d’aigua. També estam parlant de projectar un auditori, però aquesta idea encara ha de madurar.

stats