Igualtat
Part Forana 03/01/2023

Una dona ballarà per primera vegada amb els dimonis a Manacor per Sant Antoni

El Patronat, l'Assemblea Antipatriarcal i l'Ajuntament anuncien que la dimònia sortirà amb la colla al primer ball de dia 10 de gener a la plaça del mercat

2 min
El nombre de dimonis que formen la colla és fix. Es deconeix quin serà el que cedirà el lloc a la dimònia.

PalmaUna dona sortirà a ballar amb els dimonis al primer ball de les festes de Sant Antoni a Manacor. El Patronat, l'Assemblea Antipatriarcal i l'Ajuntament han anunciat aquest dilluns dematí en un comunicat conjunt que una dona s'incorporarà al primer ball, que serà dia 10 de gener a la plaça de Ramon Llull, més coneguda com plaça del mercat.

Es desconeix encara qui serà l'encarregada d'incorporar-se a la colla. Allò que diu el comunicat diu és que "la festa no podia restar més anys d’esquena a la igualtat". "Sabem que això no garanteix la plena igualtat, però consideram que és una gran passa que inicia el canvi cap a la plena inclusió de la dona i la democratització de la festa que tots volem", afegeix el text que s'ha fet públic a la web de l'Ajuntament de Manacor.

Comunicat conjunt

La colla dels dimonis de Manacor és de nombre fix i establert. Això vol dir que al ball no s'hi afegirà una dimònia nova, sinó que un dels dimonis que ballen enguany serà dona. L'Assemblea Antipatriarcal de Manacor no ha donat a conèixer encara la identitat de la dimònia. "Allò important no és saber quina dona s'incorporarà al ball, sinó que ara s'ha encetat un camí cap a la igualtat", ha manifestat una de les portaveus de l'Assemblea, Marta Servera. "Abans de la covid es va formar un grup de persones per aprendre a ballar. L'objectiu era que si un dels dimonis titulars es posava malalt o no podia sortir a ballar pel motiu que fos tingués un substitut com més aviat millor", assegura Servera.

"La colla de dimonis és un nombre fix: el dimoni Gros i els dos dimonis petits. Allò que passarà és que dia 10, un dels homes que fa de dimoni petit es retirarà i ballarà un dona com a dimoni petit", comenta Margalida Gelabert, membre de l'Assemblea Antipatriarcal de Manacor, qui l'any 2019 va prendre part del planter per aprendre de ballar amb la colla. "D'un grup de 17 aprenents, érem 7 les dones que volguérem prendre'n part. Ara, una d'aquestes 7 serà qui ballarà", afegeix Gelabert.

Col·lectiu de Dones de Llevant

El Col·lectiu de Dones de Llevant ha manifestat que "la incorporació de la dona al primer ball és una gran passa per a la igualtat". "He tingut una alegria molt grossa quan aquest dimarts s'ha donat a conèixer la notícia, perquè feia molts d'anys que ho reclamàvem", manifesta Antònia Matamalas, presidenta del Col·lectiu. "Al segle XXI no s'entén la igualtat si la dona no és a tots els àmbits, i la cultura i les manifestacions populars són un àmbit molt important. És segur que les dimònies continuaran ballant a la plaça de Sant Jaume dia 16 de gener, perquè una cosa no lleva l'altra, però ara s'ha fet una primera passa perquè les dones siguin presents als actes oficials de Sant Antoni", comenta Matamalas.

Al seu perfil de Twitter, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha assegurat que està "convençut que la dona que ballarà dia 10 serà la primera de moltes".

El batle, "agraït i orgullós"

El batle del municipi, Miquel Oliver, ha celebrat també la decisió i ha remarcat que aquesta decisió permet que les festes de Sant Antoni "avancin cap a la igualtat". A més, ha detallat que s'obre una nova oportunitat per a les futures generacions i les actuals. "A totes les nines i dones que somiau ser dimònies, estic convençut que la que ballarà dia 10 serà la primera de moltes", ha sentenciat.

stats