Part Forana 18/11/2021

"Hem salvat el Dijous Bo"

Així ha estat el primer Dijous Bo postpandèmic: satisfacció general per recuperar la fira de les fires

3 min
Dijous Bo 2021

"Tanta sort que no ens ha plogut", "sí, hem salvat el Dijous Bo". És una conversa entre dues veïnes d'Inca que podria representar a la perfecció el primer Dijous Bo postpandèmic. La jornada ha començat amb la vista posada al cel, però la pluja ha donat una treva per reiniciar la festa amb força. Les autoritats han inaugurat el dia i des de primera hora els carrers són plens de gom a gom.

El que més preocupava d'aquest Dijous Bo era el compliment de les mesures de seguretat. Sembla que tant visitants com veïns han respectat les normes, ja que tothom ha passejat amb la màscara posada. Així convenia. Carrers i places han quedat estrets durant el matí però no s'han registrat aglomeracions preocupants.

Visitants al Dijous Bo 2021

De fet, la vaga d'SFM ha estat una mesura dissuasiva d'afluència, més que una altra cosa, ja que només s'han cancel·lat deu serveis dels setanta entre Inca i Palma prevists durant el dia. "Hem vingut en tren sense cap problema", explicaven dos veïns de Santa Eugènia. "La gent està confosa, però això no ha impedit que facin servir el servei", explica el guàrdia de seguretat de l'estació d'Inca.

Els més mal parats per la vaga de treballadors d'SFM han resultat els firaires ubicats al carrer que baixa des de l'estació cap el centre, el carrer del Bisbe Llompart. "Ahir va ser terrible i avui, les vendes han estat molt magres. Aquí ens sentim desplaçats i no ha arribat tanta gent com altres anys", explica des d'allà Lluc Alfons Garcia, d'Embotits i Formatges Lluc.

Tot i la vaga i la pandèmia, el que no canvia ha estat la visita de rigor d'autoritats i polítics de tots els colors, que des de les 10 hores han recorregut alguns expositors, dels nou quilòmetres de fira.

Les autoritats visiten l'expositor de l'ARA Balears

Igualment, també s'ha recuperat l'acte estrella del Dijous Bo: l'entrega de premis del concurs morfològic de porc negre mallorquí. "És un dia molt especial perquè la gent té l'oportunitat de valorar la qualitat del nostre producte", diu amb satisfacció un dels premiats, Pep Martorell. El sector viu el Dijous Bo com una gran trobada, però enguany ha estat descafeïnada: només hi han participat un total de cinc ramaders, que han exposat 20 corrals. Tot i això, la plaça del Bestiar s'ha mantingut com a visita obligada, especialment per als més menuts, que han gaudit de la mostra d'animals.

Mostra d'animals Plaça del Bestiar

Durant el passeig, se sent olor de castanya torrada i se sent parlar alemany, anglès... Senyal que la fira de les fires també ha arribat al turisme. Altres, han aprofitat per posar-se al dia entre veïns o visitar Inca després de temps sense fer-ho, com per exemple na Luisa i en Paco, que han vingut des de Santa Ponça en cotxe i "no han tingut problemes per aparcar".

Tot això, amb la ressaca del Dimecres Bo, que s'ha desenvolupat sense incidències però amb insistència: "Els policies i la seguretat privada han tingut molta feina de recordar les normes de seguretat", ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana, Sebastià Oriol. L'aforament durant la revetla ha arribat al màxim als dos espais adaptats per a la bauxa, el Quarter General Luque, que va acollir 1.500 persones, i la plaça de toros, que va arribar a les 1.000 persones. La sensació no és la mateixa al carrer. "Avui està animat i controlat, però ahir els bars estaven estibats i s'incomplien les normes", expliquen en Pablo i na Marina, dos veïns d'Inca.

stats