Mobilitat
Part Forana 14/09/2022

Defensa del Paisatge d'Estellencs s'oposa a la construcció d'un nou aparcament

El batle del poble, Bartomeu Jover, va demanar fa uns mesos més places per estacionar a fi de reduir embossos, però l'entitat nega que sigui necessari

2 min
Estellencs és un dels municipis de la serra de Tramuntana que té més places turístiques que població

PalmaL'Agència de Defensa del Territori (ADT) va ordenar el tancament del pàrquing de la Cala d'Estellencs l'any passat perquè no estava regulat en sòl rústic. Fa unes setmanes, el batle del municipi, Bartomeu Jover, en declaracions a Última Hora, va demanar més places d'aparcament "per reduir embossos i evitar el caos circulatori". Una petició que l'Associació de Defensa del Paisatge d'Estellencs ha rebutjat rotundament: "Qui apel·la a ampliar les places d'aparcament disponibles no ho fa per respondre a les necessitats ni al benestar dels habitants del poble, sinó simplement als seus interessos particulars i a l'explotació i destrucció del territori per beneficiar exclusivament les seves butxaques".

El col·lectiu ha desenvolupat aquesta posició en un comunicat. "No hi ha problemes d'aparcament gairebé mai, el poble disposa ja de tres aparcaments, amb capacitat de millora –places subterrànies–, a banda d'altres zones que, sense problemes i amb una mica d'ordenació i senyalització es poden utilitzar per aparcar", ha apuntat. A banda d'assenyalar la potenciació de l'ús del transport públic i l'impuls d'altres tipus de mobilitat, també ha denunciat la gran pressió turística que hi ha a la localitat: "Hi ha diversos establiments hotelers que suposen una significativa arribada de vehicles privats i també hi ha molts d'habitatges turístics, han estat les empreses turístiques que han generat un problema d'ocupació de l'espai públic".

Mentre l'ajuntament del poble està treballant en noves normes subsidiàries per fer un nou pàrquing a l'entrada o a la sortida del poble, l'Associació de Defensa del Paisatge d'Estellencs ha destacat que "reclamar un nou aparcament no suposa defensar els interessos de la població, suposa només un al·legat en defensa d'uns interessos particulars i d'un model desenvolupista que no es pot consentir". El raonament del col·lectiu és la importància de determinades zones dels pobles des d'un punt de vista agrícola i de patrimoni cultural i ambiental: "Això suposa potenciar la conversió del poble, com també succeeix amb la serra de Tramuntana, en un parc temàtic al servei exclusiu dels visitants i del qual només treuen profit uns pocs empresaris a costa de la pèrdua de qualitat de vida de la població resident i de l'empobriment paisatgístic, cultural i ambiental del nostre territori".

A més, l'associació ha destacat que, segons una anàlisi feta a partir de les dades oficials de places turístiques legals proporcionades per la DG de Turisme del Govern i de les places en habitatges turístics calculades per l'Institut Nacional d'Estadística l'any 2020, la població del municipi empadronada es duplica amb l'ocupació turística. "Duplicar la població resident amb població turística, a la qual hem de sumar les moltes desenes o centenes de persones, dels milers que circulen per la carretera Ma-10 que s'aturen al poble i que volen visitar la cala, demostra la saturació que està patint el poble", ha apuntat l'entitat, que ha conclòs advertint que "la situació tendeix a agreujar-se".

stats