Ajuntaments
Part Forana 06/07/2023

Dedicacions exclusives de regidors i el sou dels batles: qui en fixa els límits?

La Llei de règim local no restringeix el nombre d'edils que poden percerbre retribucions, segons les quantitats que estableix la Llei de pressupostos generals de l'Estat

1 min
Batles i regidors de ciutats entre 20.000 i 50.000 habitants poden percebre una retribució màxima de gairebé 64.000 euros anuals.

PalmaEls batles i regidors de municipis d'entre 20.000 i 50.000 habitants (franja poblacional on es situen Alcúdia, Inca, Manacor o Llucmajor) poden percebre sous anuals de gairebé 64.000 euros. Aquesta és la quantitat que fixa per al 2023 la Llei de pressupostos generals de l'Estat, que estableix diferents retribucions als càrrecs municipals segons franges poblacionals. Així, el batle d'un poble d'entre 1.000 i 5.000 habitants pot percebre una retribució anual de fins a 46.400 euros, mentre que la quantitat màxima és de 116.000 euros per a batles de ciutats de més de 500.000 habitants. A les Illes Balears, cap municipi arriba al mig milió d'habitants.

La Llei municipal i de règim local de les Illes Balears estableix que "un membre electe del govern de les entitats locals pot ser retribuït". La normativa general especifica uns límits en el nombre de dedicacions exclusives, però en el cas de les parcials hi ha més marge per poder-les combinar. D'ençà que es constituïren els ajuntaments, els plens aproven aquestes setmanes les retribucions i dedicacions dels seus batles i regidors.

Gràfic
1.

Com es decideixen les dedicacions i retribucions dels regidors?

El ple determina dedicació i retribució de batle i regidors. El batle assigna dedicacions als regidors.

2.

Es poden percebre dues dedicacions exclusives?

Qui té una dedicació exclusiva no en pot tenir cap altra. Amb dedicació exclusiva o parcial, no es poden cobrar assistències.

3.

Estan assegurats, els batles i regidors?

Batles i regidors amb dedicació exclusiva o parcial estan donats d'alta a la Seguretat Social. L'ajuntament en paga les quotes.

4.

Poden cobrar atur els edils?

Sí, si han cotitzat un mínim d'un any, tal com estableix la norma general de la Seguretat Social.

5.

Què significa cobrar per assistències?

Vol dir cobrar per assistir a plens, juntes de govern o comissions. Només les poden percebre els regidors sense dedicació.

stats