Part Forana 25/06/2020

Convergència per Santa Margalida i el PP mantindran Joan March com a fill il·lustre ignorant el suport del banquer al franquisme

Suma acusa el pacte de govern de dretes de voler maquillar el nomenament del 1956

Ara Balears
1 min
El Ple municipal reunit el novembre de 2018 ja començà a encetar la polèmica.

Santa MargalidaL'Ajuntament de Santa Margalida, amb el vots de Convergència (5) i el PP (4), aprovarà la modificació del nomenament de Joan March Ordinas com a fill il·lustre el 1956. Això serà en el ple del proper dimarts per tal de donar compliment a la Llei de memòria històrica. March fou posat damunt l'altar que reconeix els grans margalidans pel seu suport al Movimiento Nacional. Ara l'Ajuntament conservador eliminarà aquesta al·lusió però en mantindrà el nomenament.

"Té sentit que ara la corporació actual digui que aquests motius no varen existir reescrivint la història? Sabem si s’hauria produït el nomenament, o si hauria concitat el vot unànim si aquests motius no haguessin existit?", es demana la coalició de centreesquerre Suma, que denuncia "el blanquejament" del nomenament, del qual es retirarà el mèrit d'haver donat suport al cop d'estat del 1936.

Reescriure la història

El portaveu de Suma, Xisco Bergas, ha declarat a l'ARA Balears que "el més lògic seria aprovar la revocació del títol -concedit el 1956- i després presentar una nova proposta de postulació" de March com a fill il·lustre, en aquest cas ja nomenat per un ajuntament democràtic.

El pacte de govern intentarà legitimar el nomenament del contrabandista i banquer i retirar de la proclamació com a fill il·lustre la seva constatada involucració en el règim franquista, una decisió que segurament tindrà un recorregut judicial els propers anys.

stats