Part Forana 22/05/2013

Una sentència obliga a l’IDI a readmetre a dos treballadors a Menorca

La decisió judicial arriba després de dues sentències que també declaren nuls els acomiadaments de setze treballadors d'aquest organisme públic

Maria Solà
2 min
Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears

MaóEl Jutjat Social de Ciutadella ha emès aquest dimarts la sentència que declara nuls els acomiadaments de dos treballadors de l’Institut d´Innovació Empresarial (IDI) a Menorca i obliga a l’organisme públic dependent de la Conselleria de Comerç, Industria i Energia del Govern a readmetre als empleats en un termini màxim de 15 dies, segons fonts del PSM-Més per Menorca. La resolució judicial reitera els arguments ja exposats per la sentència del Tribunal Superior de Justícia en el sentit que s'ha ignorat el procediment previst en l'Estatut dels Treballadors, quant a la negociació col·lectiva i la tramitació d'un expedient de regulació.

En aquest sentit, el diputat autonòmic de la formació menorquina, Nel Martí, ha acusat a l’Executiu encapçalat per José Ramón Bauzá de mala gestió en relació a la reestructuració del sector públic instrumental. "La reestructuració era necessària, però calia fer-ho amb diàleg i concertació", assenyala.

Martí considera que les formes del Govern no han estat les correctes. “Hi havia molts altres camins: reorganitzar, reduir jornades, jubilacions anticipades, extincions voluntàries de contracte o, fins i tot, un expedient de regulació amb avís previ, negociació i indemnització”, indica. Per contra, critica el diputat, l’Executiu autonòmic ha prescindit de treballadors enviant-los una carta a través de la qual els informen que l’endemà no han d'incorporar-se als seus llocs de feina.

El diputat recorda que durant el plenari del Parlament de les Illes Balears del passat dimarts, el mateix conseller Joaquín García va reconèixer que el Govern hauria de canviar el criteri respecte dels acomiadaments. En concret, l'Executiu balear ha acomiadat per la via de l'amortització d'indefinits no fixos a gairebé 600 treballadors, dels quals 131 han presentant recurs.

Així mateix, Martí apunta que la decisió judicial que obliga a readmetre dos treballadors de l'IDI a es produeix després que els tribunals ja hagin emès dues altres sentències que afecten treballadors d'aquest organisme públic. En els dos casos, de set i nou treballadors, els tribunals van declarar la nul·litat i la readmissió. En el primer cas, de la primera sentència, els set treballadors ja estan d'alta a l'empresa, tot i que el Govern ha decidit que cobrin sense acudir al lloc de treball. "Com és possible que tinguin treballadors públics a casa, cobrant i sense fer res, mentre ens falten mestres i infermers. Açò és una vergonya i intolerable", conclou Martí.

stats