Part Forana 07/10/2020

Els ciutadans de Manacor que embossin les canonades de manera reiterada assumiran el cost de les reparacions

La SAM aplicarà un protocol de bones pràctiques perquè els residents prenguin consciència de l'important que és fer un bon ús de la xarxa de clavegueram

Ara Balears
2 min
Tasques de desembossament a Plaça de la Constitució./ AJUNTAMENT DE MANACOR

PalmaLa SAM, empresa de Serveis del Municipi de Manacor, aplicarà un protocol de bones pràctiques i procediment de gestió dels embossos, de manera que els usuaris que, després d'haver provocat un embós, en continuïn provocant, hauran d'assumir la reparació directa dels danys, aplicant l'article 62.c del Reglament d'aigües. Des de la SAM fa temps que es duen a terme campanyes de conscienciació i informació relacionades amb el mal ús de les tovalloletes i altres productes sanitaris i greixos, que provoquen embossos directes a la xarxa de clavegueram de Manacor.

El procediment de gestió consistirà que quan es produeixi el primer avís d'embós, la SAM farà una inspecció, aixecarà acta i ho gestionarà. Si es produeix un segon avís d'embós, la SAM tornarà a fer una inspecció, aixecarà acta, farà un informe i finalment emetrà una factura que haurà de pagar l'abonat. "L'educació i la sensibilització ambiental són i han de ser sempre la primera passa, però quan aquesta ja no funciona i hi ha persones que continuen sense voler fer les coses bé, que a més repercuteixen a tota la comunitat, s'han de prendre mesures", ha afegit el vicepresident de la SAM, Sebastià Nadal.

La presidenta de la SAM, Cristina Capó, ha assegurat aquest dimecres en roda de premsa que "és una qüestió de justícia, ja que els reincidents provoquen que tots els ciutadans acabin pagant pel que només una minoria ha fet malament". L'objectiu de la mesura és que els usuaris prenguin consciència de la importància de fer un bon ús de la xarxa de clavegueram per tal de millorar la gestió de les aigües residuals de Manacor i evitar abocaments indesitjats al medi natural.

Des de l'Ajuntament de Manacor i la SAM insisteixen en la importància de la conscienciació i l'educació ambiental com a via per resoldre aquest assumpte. Per això, a partir de final de novembre hi haurà tres informadors del programa SOIB Visibles per a una nova campanya de conscienciació porta per porta. Durant la darrera campanya de conscienciació, que va acabar el mes de febrer, es varen repartir més de 200 avisos i els ciutadans hi varen respondre de manera satisfactòria. Les activitats d'educació ambiental a les escoles impulsades per la SAM s'han suspès aquest primer trimestre pel covid-19. No obstant això, s'espera que es puguin reprendre el segon trimestre.

El servei d'aigua de Manacor assumeix anualment més de 50.000 euros en concepte d'embossos directes. A més, incrementen indirectament els costos de la gestió del cicle de l'aigua. L'Ajuntament de Manacor ha recordat que els olis i altres greixos minerals i vegetals s'han de reciclar correctament als punts verds o a la deixalleria mòbil i que, per altra banda, els establiments de restauració i tallers de reparació, entre d'altres, han de disposar d'arquetes separadores de greixos o decantadors de sòlids.

stats