Mobilitat
Part Forana 04/04/2023

Cinc taxis més operaran a Sóller durant l'estiu arran de les queixes d'hotelers i restauradors

L'Ajuntament ha negociat amb el sector habilitar més vehicles de manera temporal per cobrir els mesos de més demanda

2 min
Un taxi a l'Aeroport de Palma

PalmaL'Ajuntament de Sóller ha tret cinc llicències estacionals de taxi que operaran al municipi des de maig fins a l'octubre, moment en què hi ha més demanda del servei. La mesura s'ha pres arran de les queixes d'hotelers, restauradors i usuaris, que denuncien que els 19 taxis que hi ha durant tot l'any no són suficients per cobrir els mesos de la temporada turística. "És una reclamació que feim des del 2018 perquè els nostres clients se'ns queixen molt", ha assegurat el president de l'Associació Hotelera de Sóller, Lluís Rullán.

L'Ajuntament atorgarà les llicències extra als taxistes que es presentin per ordre d'antiguitat. Així ho estableix el Pla d'actuació en matèria de transport públic de viatgers en vehicle turisme per als anys 2023 i 2024, que ha entrat en vigor aquest dimarts.

En realitat, els empresaris demanaven que se n'habilitassin set en comptes de cinc, i, fins i tot, s'havia arribat a un acord amb els taxistes en aquest sentit, però un cop aprovada la mesura, presentaren al·legacions. Per aquest motiu els hotelers estan sorpresos: "Ens ha sobtat que hagin volgut modificar l'acord, però davant la urgència de la mesura i el temps que suposa habilitar un vehicle com a taxi, preferim no al·legar en contra perquè tot s'allargarà més". No obstant això, asseguren estar "contents i agraïts amb taxistes i ajuntaments per haver estat disposats a negociar", ha reconegut Rullán.

Cal destacar que la problemàtica de manca de servei era important, ja que, durant els darrers estius, fins i tot alguns clients d'hotels perderen vols per no trobar taxis disponibles, alhora que les cues a l'aturada eren recurrents. Fins i tot el mateix pla que ha aprovat l'Ajuntament destaca que existeix una "gran desproporció entre l'oferta del servei i la demanda que es produeix" i reconeix que hi ha hagut un "augment de queixes entre els usuaris".

Una demanda històrica

Fa ja sis anys que els empresaris demanaren una solució a l'Ajuntament per la manca de cobertura durant l'estiu. No obstant això, les pressions dels taxistes per no habilitar més llicències va fer que el consistori no iniciàs els tràmits fins al 2019. Llavors, mentre es negociava amb els dos sectors, arribà la pandèmia i les gestions quedaren paralitzades fins al 2022. A principi d'aquest any, hotelers i restauradors tornaren a queixar-se a l'Ajuntament i demanaren una solució immediata.

La queixa tampoc no donà els seus fruits, ja que el consistori, en comptes d'habilitar llicències temporals i augmentar el nombre de vehicles en trànsit, únicament obligà els taxistes a fer un quadrant de torns que garantís la cobertura durant tot el dia. "Ho férem per veure si servia de solució abans d'habilitar noves llicències, una mesura que no agradava als taxistes", ha explicat el regidor de Governació Carlos Darder.

La primera mesura no agradà als hotelers, que asseguren que "no ha servit perquè no es tracta que hi hagi cotxes disponibles tot el dia, sinó que durant les hores punta hi hagi els suficients per cobrir la demanda". Així, durant l'estiu passat els problemes de saturació del servei continuaren vius, per la qual cosa des de l'Ajuntament s'ha rectificat i s'han pres noves mesures.

stats