Part Forana 05/06/2023

Els cinc municipis on el PP necessita Vox per governar amb majoria absoluta

Prohens dona llum verda als candidats municipals per pactar amb l'extrema dreta

2 min
Ajuntament d'Alcúdia

Palma"He donat llibertat als municipis per arribar a acords en funció de les circumstàncies", ha dit aquest dilluns la candidata del PP al Govern, Marga Prohens, en referència a les possibles aliances amb Vox a les diferents administracions. Prohens acaba d'iniciar els contactes amb els partits per preparar la seva investidura i ha donat llum verda als cinc municipis de les Balears on el PP necessita Vox per formar un govern amb majoria absoluta, malgrat que ha reiterat en nombroses ocasions que ella governarà en solitari.

Es tracta d'Alcúdia, Calvià, Marratxí, Sant Josep de sa Talaia i Palma, on els populars són la llista més votada però no tenen la força suficient per poder aprovar acords plenaris en solitari i, per tant, necessiten pactar per assegurar un govern estable. Ara bé, la situació tampoc no està del tot clara, ja que arribin a un acord o no, el 17 de juny tots els ajuntaments han d'estar constituits. Si no és amb un pacte, idò la força més votada haurà de governar en minoria.

D'ençà del 28-M, els candidats del PP en aquests municipis han anat fent declaracions respecte de possibles aliances amb Vox i només n'hi ha un que se n'hagi desmarcat –i no de manera contundent–. Es tracta del candidat a Cort, Jaime Martínez, que va dir que "a Palma hi haurà un govern del PP", tal com ja va publicar aquest diari.

Ara bé, a la Part Forana, els populars ho tenen clar: pactaran amb Vox perquè "el més important als pobles és la gent", han coincidit la majoria. El cas que més curiositat aixeca és el de Calvià, per la quantitat d'habitants que acull (més de 50.000). En aquest municipi, el pacte està gairebé clar des del primer moment, ja que el PP no és la força més votada, sinó el PSOE, i en cas que la dreta i l'extrema dreta no es posassin d'acord, la batlia seria per als socialistes.

En els altres municipis (Alcúdia, Marratxí i Sant Josep), els candidats encara no han pres una decisió, però coincideixen que "en els pobles la situació és diferent i el que importa és la gent, no el partit", ha assegurat la cap de llista d'Alcúdia, Fina Linares. En aquest municipi, el PP ha obtingut 7 regidors i Vox, 3. Junts tampoc no arriben a la majoria absoluta, per la qual cosa també necessitaran el regidor que ha tret El Pi.

La candidata del PP a Alcúdia, Fina Linares.

Llucmajor no necessita Vox, però hi negociarà

Destaca també el cas de Llucmajor, on el PP té 7 dels 11 regidors que formen la majoria absoluta. Ara bé, no necessita Vox perquè les agrupacions independents, que són de centre dreta i dreta, i que en total sumen 5 regidors, ja serien suficients. No obstant això, la candidata popular Xisca Lascolas ha explicat que "ens han donat llibertat per poder actuar en l'àmbit del poble".

La candidata del PP a Llucmajor, Xisca Lascolas.

Lascolas encara no s'ha assegut amb cap dels seus possibles socis de govern, però enllestirà les reunions aquesta setmana. "Intentarem pactar per tenir la majoria, però tanmateix l'esquerra no suma", ha dit, tot considerant la possibilitat de governar en minoria, ja que el PSOE té 4 edils i MÉS, 2.

stats