Part Forana 28/01/2019

Els científics esperen la necròpsia per determinar la mort de la balena de Cala Millor

Ingesta de plàstic, malaltia o ferida d'hèlice, entre les primeres hipòtesis

M. Barceló
2 min
Per evitar l'impacte de l'esquarterament, s'ha instal·lat una lona en el perímetre del cetaci mort.

Cala MillorTot i que manegen diverses hipòtesis, com ara ingesta de plàstics, malaltia o ferida d'hèlice, els científics del Consorci per a la Recuperació de la Fauna (COFIB) i de Palma Aquarium esperaran els resultats de la necròpsia per determinar la causa de la mort del rorqual comú que aquest cap de setmana ha aparegut sobre l'arenal de Cala Millor.

Aquest espècie de cetaci de 10 tones de pes i 15 metres de llargària va morir diumenge dematí a les 4.15 h, sis hores després de quedar encallada a l'arena, segons ha explicat Débora Morrison, del Palma Aquarium.

Es tracta d'un mamífer femella subadult, que per alguna circumstància "per determinar" es va anar debilitant i arribà a flotar a la deriva durant dies, ja que no fa el pes adequat per a un exemplar de les seves característiques.

Es desconeix si les ferides externes han motivat la seva mort o si aquesta té una arrel toxicològica o microbiològica, abans de ser ferida per alguna embarcació. La coa figura entre la zona on es fan visibles les ferides.

En tot cas, seran les anàlisis que se li practicaran els propers dies les que permetran establir les conclusions científiques. La UIB i la Universitat de Barcelona s'han interessat a participar en els estudis científics.

El rorqual comú té presència a la Mediterrània i se sap de l'encallament a terra d'altres exemplars a la mar d'Alemanya. El darrer cas conegut tingué lloc a la costa de Galícia "fa uns deu dies".

Luís Parpal, gerent del COFIB, ha explicat que el cetaci serà esquarterat i, llevat de les vísceres necessàries per practicar la necròpsia i l'esquelet, que serà enterrat en calç, les restes seran dipositades en una fossa oberta en uns terrenys d'Emaya. Aquest gran clot es va habilitar per dur-hi els animals morts localitzats a la zona del Llevant, després de la torrentada del passat mes d'octubre.

Conservació de l'esquelet

En principi s'havia apuntat que la balena s'incineraria a Son Reus, però finalment s'ha optat per l'enterrament de tota la massa muscular i deixar l'esquelet per a l'estudi posterior i exposició en algun museu, segons Parpal.

Les tasques d'evacuació del cetaci es faran durant la jornada d'aquest dilluns i, previsiblement, una part del dimarts. Mentrestant, centenars de curiosos, entre els quals molts escolars, visiten la zona on hi ha la balena, al passeig marítim de Cala Millor, a l'altura de l'hotel Verònica, dins el terme municipal de Sant Llorenç.

Per tal d'evitar l'impacte de l'esquarterament i no ferir sensibilitats, la brigada municipal ha instal·lat una lona en el perímetre d'actuació, mentre la Policia Local intenta evitar l'aproximació de la gent.

stats