Part Forana 31/03/2022

Funcionaris de Pollença interrompen el ple per denunciar "atacs als seus drets"

Els treballadors reclamen retards en el pagament del complement de carrera professional des de l'any passat

3 min
Treballadors de l'Ajuntament de Pollença interrompen el plenari

PalmaMés d'un centenar de persones s'han concentrat davant l'Ajuntament de Pollença durant el ple d'aquest dijous per denunciar suposats retards en el pagament dels complements salarials dels funcionaris del Consistori. Seguidament, han interromput la sessió de manera silenciosa i han reclamat que "els acords es respecten i no s'impugnen", segons es podia llegir a les pancartes. D'aquesta manera, amb el suport del sindicat Comissions Obreres (CCOO), els treballadors asseguren que el Consistori du a terme "constants atacs als drets dels treballadors, dirigits i encapçalats pel batle, Tomeu Cifre", segons indiquen en una nota.

En concret, el problema que s'han trobat els funcionaris de Pollença és amb els retards en el pagament del complement de carrera professional. Encara no han cobrat el de l'any 2021 i tampoc el del 2022. També demanen que el personal interí pugui exercir el seu dret a la incorporació de la carrera professional. "La carrera professional és un complement que es va aprovar a l'anterior legislatura, amb un reglament de desenvolupament que fa que, avui, el termini de pagament no es pugui complir", explica Cifre.

Aquest complement salarial passa per diferents fases: s'aprova en els pressupostos municipals, es convoca la comissió de carrera i ho avalua, es passa la proposta a audiència pública perquè es presentin al·legacions i finalment es torna a reunir la comissió. "Nosaltres vàrem tenir la primera reunió el mes de novembre i el mes de gener vàrem resoldre al·legacions. L'expedient no es paga automàticament, primer ha d'anar a fiscalització per comprovar el nivell que té cada empleat. Quan estigui tot el procés complet es pagarà", assegura l'edil.

Funcionaris de l'Ajuntament de Pollença protesten durant el plenari

Complement mensual o anual?

Segons el delegat sindical de la FSC-CCOO de les Balears a l'Ajuntament de Pollença, Joan Ferrer, aquest complement salarial "s'hauria de pagar cada mes, però el Consistori ho fa quan vol. El batle ens diu mentides perquè diu que pagarà i no ho fa. És un despropòsit", lamenta.

Per la seva banda, Cifre afirma que aquest pagament "mensual" no està registrat a cap banda i que l'Ajuntament ja va proposar renegociar les condicions d'aquest acord. "Si volen el complement de manera fixa s'han d'eliminar un seguit d'acords que els treballadors tenen de fa molts anys, que són il·legals perquè no han passat a ple i no estan publicats al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), fins i tot n'hi ha d'abusius", comenta Cifre. Els més destacats són: "Treballadors que es jubilen als 60 anys i se'ls ha de donar un premi de 12.000 euros, empleats que fa 25 anys que treballen i tenen una paga triple, l'incompliment d'horaris per part dels funcionaris, ajudes socials per als treballadors i les seves famílies, o el plus de nocturnitat dels policies locals quan n'hi ha que no fan aquest torn", diu Cifré.

Permís de baixa

CCOO acusa l'Ajuntament de tenir una actitud "masclista" per negar-se a pagar el complement de carrera professional a les dones amb permís de maternitat. "És lamentable que l'any 2022, una administració retalli el sou a les treballadores, pel simple fet d'estar de baixa de maternitat", denuncia. El batle es defensa i desmenteix aquesta acusació. "No és cert. L'anterior consistori va establir el criteri de no pagar la carrera professional quan hi ha baixes, tant maternal com de malaltia. Nosaltres no discriminam", assegura.

El sindicat recorda que l'Ajuntament de Pollença "té record en dedicacions exclusives i un batle amb el número u del sou estatal que, fa tres anys que només proposa retallades, menyspreus, insults, amenaces, incompliments, mentides i discriminació a la dona". El batle es defensa i qualifica d'"irrespectuosa" l'actitud de CCOO: "Sempre falten a la veritat", conclou.

stats