Part Forana 25/05/2022

La recollida d'albercoc a Porreres es desploma: passa d'una vintena de tones a vuit

Els efectes del canvi climàtic són el principal motiu d'aquest descens en la producció

1 min
Un dels albercocs de Porreres.

PalmaLa campanya de recollida d'albercoc de Porreres ha caigut en picat. L'any passat es recolliren unes 25 tones, però enguany la Cooperativa Agrícola de Porreres només preveu recopilar-ne entre set o vuit, segons ha avançat Diario de Mallorca i ha confirmat l'ARA Balears. Des de l'entitat agrícola apunten que el principal motiu d'aquest descens en la producció és el canvi climàtic.

La gerent de la Cooperativa Agrícola de Porreres, Esperança Móra, explica que aquest any la campanya ha estat marcada per un "hivern fred". La producció anava bé fins que el mes de març les pluges i el vent feren malbé albercocs. A tot això s'hi ha de sumar la maduració, que enguany s'ha avançat a causa de la calor. "Tots aquests factors fan que la productivitat baixi", explica Móra. La pluja d'aquesta matinada no afectarà la producció d'enguany, però si que ha estat "molt positiva" per als arbres, ja que "quan tenen calor amollen el fruit per salvar-se", afegeix.

El fet que la producció d'albercocs enguany sigui menor que la d'anys anteriors també ha obligat a avançar la Fira de l'Albercoc. Normalment, es fa a mitjan juny, però enguany s'ha avançat al 4 de juny "perquè la quantitat del fruit és petita i no tenim molt de coratge de tenir-ne més", diu Móra.

El procés de recollida ha anat canviat al llarg dels anys a causa del canvi climàtic. Normalment, començava al maig i s'acabava al juliol, però ara ja no es té un calendari fix. "Abans els pagesos anaven fent proves, però en segons quines varietats treballem amb el Centre Experimental de l'Albercoc", afirma.

stats