Arqueologia
Part Forana 07/10/2022

Les cases de Son Fornés es convertiran en el museu i centre d’investigació del jaciment

En el nou equipament s'hi podran conservar les troballes de les diferents campanyes d'excavació que es vagin fent i s'hi podran fer els treballs tècnics

ARA Balears
1 min
Son Fornés ha aportat gran material als investigadors de la prehistòria de les Illes Balears.

PalmaLes cases de Son Fornés s'estan rehabilitant a fi d'acollir pròximament el museu i centre d'investigació del jaciment. Per tant, en un futur pròxim, el museu es traslladarà de la seva seu actual —el molí d'en Fraret— a l'espai rehabilitat. En el nou equipament s'hi podran conservar les troballes de les diferents campanyes d'excavació que es vagin fent i s'hi podran fer els treballs tècnics.

D'altra banda, està previst que les obres estiguin acabades el mes de març del 2023, ja que tenen un termini d'execució de dotze mesos. Una part d'elles, són finançades a través de l'Impost del Turisme Sostenible (ITS) per un valor de 500.000 euros. La resta, ho finança el Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics, també amb 500.000 euros; FUNDATUR, amb 410.000 euros, i l'Ajuntament, amb 90.000 euros més.

A més, en aquest espai hi haurà 2.300 m² de superfície museïtzada que inclou el talaiot més gran de Mallorca. Es recupera una zona emblemàtica per a visitants i residents, a la vegada que es restaura i es conserva l'arquitectura tradicional i es protegeixen els boscs originaris, els conreus i les espècies animals autòctones. Amb tot, gràcies a aquesta inversió es recuperarà el poblat talaiòtic de Son Fornés, un dels més representatius de l'illa de Mallorca.

Cal recordar que aquest poblat es va fundar al voltant del segle X, abans de l'era actual, i des de l'any 1975 és objecte d'estudi i recerca. Segons la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat, és un exponent de l'arquitectura tradicional mallorquina. De fet, actualment, es negocia entre el Consell de Mallorca, el Govern de les Illes Balears, l'Ajuntament i la Universitat Autònoma de Barcelona la constitució d'una fundació que aculli tot el projecte.

stats