Pesca
Part Forana 31/08/2022

S'obre la veda per pescar el raor

Aquesta espècie es podrà capturar fins al 31 de març

ARA Balears
2 min
Imatge de dos raors.

PalmaLa veda per pescar el raor s’aixeca aquest dijous, primer de setembre. Es tracta d'una de les campanyes més esperades pels pescadors recreatius de les Illes Balears, i s'allargarà fins al 31 de març. La Direcció General de Pesca i Medi Marí, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, mostrejarà enguany 40 raors a les reserves marines d’interès pesquer per fer el seguiment de l’espècie. D'aquesta manera, els guardes i inspectors recolliran dades dels raors, com la mida, el sexe, la profunditat de pesca i si presenten alguna malaltia, entre d’altres. L'objectiu, en línia de la prohibició de pesca de raor entre abril i agost, és protegir i assegurar la sostenibilitat de l’espècie.

La Direcció General ha explicat que a les Balears hi ha més de 12.000 llicències d’embarcacions recreatives i que es podran pescar 50 unitats per llicència i dia, amb un màxim de 300 unitats per embarcació. La veda del raor es va establir per primera vegada l’any 2000 i de llavors ençà s’ha modificat sobre la base de criteris biològics. Com a resultat de les mesures i de l’elevat grau de compliment de la veda, la presència de l’espècie i les captures s’han mantingut a totes les zones de pesca, amb un increment mitjà del 20% en la talla dels peixos.

Normativa

D'altra banda, segons la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, són poques les persones que es dediquen a la pesca del raor de manera professional, i les que sí, ho fan de manera ocasional. Per això, ha recordat que, malgrat que s'aixequi la veda aquest dijous, els pescadors de la reserva marina de la badia de Palma hauran d’esperar a divendres dia 2 per posar-se en marxa, perquè en aquest espai està prohibit pescar els dijous.

La declaració de les captures és obligatòria pels recreatius d’embarcació a totes les reserves marines de les Illes Balears i es pot fer a través de l’aplicació per a mòbils o en paper. També l’han de fer els pescadors submarins a les reserves on aquesta modalitat encara es pot practicar. A més, pròximament, totes les embarcacions que pesquin a les reserves marines de les Balears hauran de tenir una autorització, que serà gratuïta i es podrà descarregar de manera telemàtica.

stats