Part Forana 14/11/2022

La biblioteca de Bunyola du el nom de Montserrat Casas

Va ser la primera dona rectora de la UIB i el seu mandat durà sis anys, des del 2007 fins al 2013

2 min
L'exrectora de la UIB Montserrat Casas

PalmaLa Biblioteca Municipal de Bunyola durà el nom de Montserrat Casas Ametller (1955-2013), exrectora de la Universitat de les Illes Balears (UIB) durant el període comprès entre els anys 2007 i 2013, primera dona al capdavant d'aquesta institució acadèmica i veïna de Bunyola. Així ho aprovà el ple de diumenge dia 13 de novembre amb 8 vots a favor, 2 en contra i 1 abstenció. Des de l'oposició, la regidora de Vox,, Maria José Verdú, no intervingué, mentre que els dos regidors del Partit Popular, Juan Antonio Riera i Sebastián Frau s'hi manifestaren en contra al·legant que hi havia altres persones que havien fet mèrits suficients per incorporar el seu nom a la Biblioteca. El portaveu de SOM-AVI, Francisco Balcázar, sí que manifestà el suport de la seva formació a la iniciativa. Cap dels portaveus dels grups polítics que fan part de l'equip de govern intervingué.

El rector de la UIB, el doctor Jaume Carot, va enviar a l’Ajuntament una carta d’adhesió de la institució a la proposta, en la qual destaca que "parlar de Montserrat Casas Ametller és parlar de compromís, de valors, de principis, de discreció, de valentia, de lluita, de treball, de solidaritat, d’intel·ligència i, en definitiva, de vocació de servei a la societat". La descoberta de la placa commemorativa es feu després de la sessió plenària, quan també es feu un concert d’homenatge de la Coral de la Universitat de les Illes Balears a l'església parroquial de Sant Mateu, inclòs a la XXXVIII edició del Festival de Música de Bunyola.

Montserrat Casas

Montserrat Casas, doctora en Ciències Físiques a la Universitat Autònoma de Barcelona, arribà a la UIB l’any 1983, on exercí com a professora adjunta contractada, professora titular d'universitat i, finalment, catedràtica de Física Atòmica, Molecular i Nuclear a partir de 1994. Dia 23 d’abril de 2007, Casas fou nomenada rectora de la Universitat, càrrec per al qual fou reelegida el mes de març de 2011 i que ocupà fins al mes de març de 2013, quan va morir. El seu mandat va ser de sis anys al capdavant de la principal institució acadèmica i de recerca de les Illes. A més de ser la primera dona rectora de la història de la UIB, Casas fou vicepresidenta de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, CRUE, des de l’octubre de 2011 fins a la seva mort.

Per tots els seus mèrits, el Parlament acordà per unanimitat concedir-li, dia 24 d’abril de 2013 i a títol pòstum, la Medalla d’Honor del Parlament per la seva trajectòria en l’àmbit científic i acadèmic a la Universitat. Així mateix, i entre altres distincions, l'Ajuntament de Palma li concedí, també a títol pòstum, la Medalla d’Or de la Ciutat de Palma el 2013, i el premi d’investigació dels Premis Ciutat de Palma duu el seu nom des del 2021.

stats