XVII PREMIS VILA DE LLOSETA
Cultura 25/04/2015

Antoni Riera homenatja Montserrat Casas amb el vers

‘Jo és un altre’, poemari guanyador del Vila de Lloseta

M. B.
2 min
Bernat Nadal i Antoni Riera, durant l’acte d’entrega dels premis Vila de Lloseta.

LlosetaAmb Jo és un altre, un poemari que també serveix d’homenatge a qui fou rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas, Antoni Riera Font es va erigir dijous en el guanyador del XVII Premi Vila de Lloseta en l’apartat de poesia. En la modalitat de narrativa, la novel·la guanyadora va ser El traductor, de l’escriptor i periodista cultural Jovi Lozano-Seser (Ondara, Alacant), que excusà la seva presència al lliurament de premis celebrat al teatre municipal llosetí.

Jo és un altre és la primera obra literària del catedràtic d’Economia de la UIB. Precisament, té en la universitat el seu origen, ja que va néixer amb la mort de Montserrat Casas, ocorreguda el març de fa dos anys. Es tracta de 36 poemes presentats de dos en dos, que mostren les trobades que Riera i Casas varen mantenir durant els darrers mesos de vida d’ella i que varen fer néixer en ell la necessitat de transformar-les en escriptura. Riera ho explicà dijous com una “història d’amor”, però no passional, sinó d’amor cap a un objectiu comú. El títol de l’obra -una frase del poeta Arthur Rimbaud- també es pot interpretar com a simbòlic d’aquest acostament a l’altre o del descobriment d’un mateix a través del seu altre poètic.

Pel que fa a la novel·la, el jurat en destacà l’alta dosi d’ironia i humor i la frescor i l’originalitat, tal com indicà l’escriptor i membre del jurat Bernat Nadal. La narració s’inicia amb la història d’un home peculiar, un traductor, que un dia va a fer una feina. A partir d’aquesta situació, aprofundeix en diversos aspectes de l’ànima humana, amb un estil àgil.

Guanyar el Vila de Lloseta suposa la publicació de l’obra amb l’editorial AdiA Edicions i un premi de 1.800 euros en la categoria de poesia i de 3.500 euros en la de novel·la.

Un total de 45 obres participaren en la modalitat de poesia i 41 en la modalitat de novel·la. El jurat de poesia va estar format per Miquel Bezares, Pere Joan Martorell i Antoni Xumet, mentre que el de novel·la el formaren Bernat Nadal, Lucia Pietrelli i Jaume Mateu.

Entrega de premis

La celebració del lliurament de premis es va fer al Teatre de Lloseta la nit del 23 d’abril. Bernat Nadal va conduir l’acte, que també va comptar amb la presentació de la regidora de Cultura, Pepi González.

Durant l’esdeveniment, es va reivindicar la continuació d’aquests guardons, organitzats pel Consistori i ja consolidats, sigui quin sigui el resultat de les eleccions municipals del 24 de maig.

stats