Patrimoni
Part Forana 15/12/2022

Bel Busquets sobre protegir la Feixina: "Si ho he de fer, serà per imperatiu legal"

El Consell de Mallorca ha recorregut fins al Tribunal Constitucional la sentència de catalogar el monòlit

2 min
La consellera de Patrimoni, Bel Busquets.

PalmaLa consellera de Patrimoni, Bel Busquets, s'ha pronunciat aquest dijous sobre la protecció de la Feixina i ha manifestat que, en el cas que en signi la catalogació, serà "per imperatiu legal". Les declaracions han sorgit arran d'una pregunta de Vox en el ple insular. En concret, la portaveu del partit d'extrema dreta, Maria Cristina Macías, ha demanat si el Consell durà abans de final d'any la catalogació de la Feixina a la Comissió de Patrimoni Històric.

Macías ha acusat Busquets de no haver donat informació respecte d'aquest tema i li ha recordat que "a l'octubre sortí la sentència del Tribunal Suprem que ratifica que el monòlit de la Feixina ha de ser catalogat sense possibilitat d'interposar-hi cap recurs". La consellera s'ha mostrat "admirada" i ha assegurat que "sí que se n'ha donat informació en les comissions de patrimoni" i que "s'està treballant en la redacció dels informes tècnics necessaris".

Fonts de Vox han advertit que "feis allò que hàgiu de fer, però tard o d'hora, n'haureu de signar la catalogació", mentre que Busquets ha respost contundent: "No m'amenaci ni m'imposi res, que si he de complir aquesta qüestió, serà per imperatiu legal".

Cal recordar que el novembre passat, l'associació Memòria de Mallorca va recórrer al Tribunal Constitucional contra la darrera resolució del Suprem que confirma que el Consell de Mallorca ha de protegir el monòlit de la Feixina tot i que l'alt tribunal no el va admetre. De fet, són quatre els pronunciaments judicials que coincideixen a avalar-ne la protecció. Primer fou per una sentència del Jutjat Contenciós número 3 de Palma, llavors del Tribunal Suprem de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), més tard del Tribunal Superior i, finalment, del Tribunal Constitucional.

Així, el Consell, l'Ajuntament de Palma i Memòria de Mallorca no han aconseguit el seu objectiu, tot i haver presentat tots els recursos que el procediment judicial preveu.

ARCA, a favor de la protecció

Davant la decisió del Suprem, l'Associació per a la Revitalització de Centres Històrics (ARCA) s'hi mostrà a favor i recordà que el 2010 ja es van eliminar els elements franquistes del monòlit per donar-li "un missatge de descontextualització i de pau al voltant de la font, en contra de les guerres i dictadures".

stats