Part Forana 25/05/2023

Balears tendrà 20 regidors més a causa de l'augment de població a set municipis

Calvià, Puigpunyent, ses Salines, Valldemossa i es Mercadal recuperen els edils que perderen el 2019 arran de la crisi

2 min
Municipis que augmentaran de regidors passat dia 28 de maig.

PalmaA causa del creixement de la població, les Illes Balears tendran un total de 20 regidors més, repartits en set municipis diferents. Segons el padró de dia primer gener del 2023, Calvià i la ciutat d'Eivissa superaren el 50.000 habitants. En conseqüència a partir de dia 17 de juny, aquests dos consistoris tendran quatre regidors més. De 21 passaran a 25, segons estableix la llei.

Un altre municipi que també augmenta en quatre regidors més és Alcúdia, perquè supere els 20.000 habitants per primera vegada. Si durant aquest mandat que ara acaba tenia 17 regidors, el nou consistori en tendrà 21.

Altres quatre municipis creixen en dos regidors més. Es tracta des Mercadal, ses Salines, Puigpunyent i Valldemossa. En el cas del consistori menorquí i del saliner, com que superen els 5.000 habitants, passen d'11 a 13 edils. Per la seva banda, Puigpunyent i Valldemossa enguany han superat els 2.000 habitants, i per tant, de 9 regidors passaran a tenir-ne 11.

Crisi econòmica

Aquest augment del nombre de regidors contrasta amb la reducció d'edils que experimentaren cinc d'aquests consistoris (Calvià, Puigpunyent, ses Salines, Valldemossa i es Mercadal) passat les eleccions del 2019, a causa de la pèrdua de població al període 2015 -2019, com a consqüència de la crisi econòmica. L'explicació d'aquesta variabilitat és que els habitants del padró d'aquests pobles oscil·la en un forca determinada. Just que augmentin o minvin en uns pocs habitants, canvien de franja poblacional, que és el que determina el nombre de regidors.

"A Valldemossa no tendrem molts de problemes, perquè de moment tenim lloc i cadires a bastament", explica el batle, Nadal Torres, qui encapçala un equip de Govern format per 5 regidors. "Ara mateix tot està a l'airé, hem d'esperar a diumenge a saber quin serà el resultat", comenta el batle. Allò cert, però, és els futurs equips de govern d'aquests municipis tendran més regidors amb àrees de gestió assignades.

"A ses Salines, després de diumenge retornarem al nombre de regidors que ja tenguérem durant el mandat 2014-2019. Per tant, estam avesats a tenir 13 regidors en lloc d'11", comenta Joan Rodríguez, batle del municipi.

stats