Cultura
Part Forana 05/10/2022

Art i Copes torna a sa Pobla amb l’escultor Rafel Caldés com a protagonista

Els pròxims dies 7, 8 i 9 d'octubre el municipi acollirà la quinzena edició d'aquest esdeveniment, que creix en nombre d'espais

ARA Balears
2 min
Presentació de la quinzena edició d'Art i Copes, que es farà el 7, 8 i 9 d'octubre

PalmaLa quinzena edició de l'Art i Copes es farà aquest cap de setmana a sa Pobla. Enguany, l'esdeveniment se centra en la figura de l’escultor pobler Rafel Caldés i, a més, creix en el nombre d’espais. Concretament, seran 8 els espais públics i 14 els privats que serviran d’escenari per mostrar l’obra d’un centenar d’artistes, que traspassen el fet plàstic per incloure el teatre, la dansa, la poesia i la música.

El pròxim divendres es farà la reobertura de Can Planes –fins ara tancat per obres de millora–, a les 19 h, amb la inauguració de l’exposició Rafel Caldés, l’acariciador de la pedra. La proposta serà un passeig per diferents blocs temàtics, que acostaran l’espectador a la vida i al procés creatiu de l’artista. Amb tot, l’obra de Caldés s’acompanyarà de l'exposició col·lectiva En paraules de Rafel Caldés amb obra d’Andreu Quetgles, Antoni Tomàs, Joan Perelló, Tano Pomar, Georgina Gamundí, Ferran Pizà, Toni Curro, Felip Caldés, Miquel Brunet, Pau Pericàs, Joan Artigues, Julián Manzanares i Bennàsser-Colom.

El primer tinent de batle de Cultura, Antoni Simó Tomàs, ha destacat que “hem de considerar que el llegat que ens deixa Caldés és inestimable, i la seva vàlua com a persona ho és encara més”. Tomàs ha afegit que, més enllà de la seva obra, hi ha la persona i la capacitat de teixir vincles amb altres artistes; "Caldés, en aquest sentit, n'és un exemple, ja que sempre ha participat en les iniciatives culturals i ha sabut encaixar la seva obra dins diferents entorns”.

Programació

Els artistes que exposaran a Can Soler han estat seleccionats mitjançant una convocatòria oberta. L’artista David Campaner, al comissariat i organització de l’esdeveniment, explica que “són 40 propostes, que han quadrat molt bé amb l’espai expositiu de Can Soler i que formen una mostra plural, variada i contemporània”. A més, s’han programat visites guiades al llarg del cap de setmana a l’exposició central de Rafel Caldés i a Can Soler.

A banda de Can Planes i Can Soler, hi haurà propostes en altres espais públics com els Cavallets, on es trobarà Càpsula, un projecte fruit de la col·laboració amb La Casa Amarilla (Màlaga) i Can Gelabert (Binissalem). Així mateix, l’art urbà tornarà amb les intervencions artístiques de Toni Curro, Felip Caldés i Tòfol Sastre a la plaça del Mercat i The apartment man / Unravel al carrer del Mercat. També hi participaran espais privats, tant d’establiments de restauració com d’espais creatius, tallers artístics i sales d’exposicions.

Pel que fa al dissabte, hi haurà concerts dels grups Caspary, Gahra, Dry Eyes i Baobab Roots a la plaça del Mercat, i altres actuacions en espais privats. També l’espectacle de dansa Fiblada; els de poesia Poema de París amb Francesc Company, Carles Rebassa i Toni Rian i Promenart. Elles fan poesia, amb les dones de l’Aula Feminista, i activitats infantils i familiars amb una programació específica composta per contacontes, jocs, tallers i cercavila. Finalment, dissabte es farà un gran mercadet amb artistes de Mallorca i de fora de l’illa a la plaça Major.

stats