La Patrona
Part Forana 02/08/2022

Pollença saluda de nou a La Patrona mentre s'acomiada del seu batle

Tomeu Cifre ha recitat el seu darrer discurs, amb la presència de Francina Armengol, on ha destacat “l’esperit de lluita” dels pollencins i ha agraït el suport d'aquests anys

2 min
La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada pel conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March; per la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera; pel batle de Pollença, Bartomeu Cifre, i els cossiers del municipi, entre altres autoritats.

PalmaLa Patrona de Pollença 2022 ha donat el sus aquesta matinada amb l'Alborada, a les 5 h, al so de la banda municipal de música. Després de recórrer els carrers de la localitat cantant el seu himne, els pollencins han presenciat l'ofici major a les 11 h, moment en què els cossiers han fet el tradicional Ball de l'Oferta a l'interior de la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels. La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, hi ha assistit acompanyada pel conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March; per la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera, i pel batle de Pollença, Bartomeu Cifre, entre altres autoritats. Cifre ha expressat la seva alegria per poder tornar a celebrar les festes i ha agraït a la presidenta, així com també a Cladera i March, la seva assistència.

Els cossiers han ballat llavors, com és tradició, a la plaça Major. "Dies així fan poble, felicitats i visca la Patrona", ha escrit Armengol a Twitter després de "tornar a viure" les festes del municipi. La presidenta del Govern ha destacat "l'alegria i la passió" que transmeten els pollencins en "el seu dia gran". Més tard, a les 12.45 h, s'ha fet l'acte institucional a l’església de Monti-Sion, on també ha estat present la presidenta. En aquest moment s'han lliurat les distincions de la Patrona 2022, que enguany el ple va aprovar per unanimitat atorgar a un col·lectiu heterogeni de persones relacionades amb la vida popular del poble. El batle ha fet un discurs recordant “els qui no hi són” per mor del “virus maliciós” i ha destacat “l’esperit de lluita” dels pollencins impregnat al seu ADN l’any 1550. 

Els cossiers de Pollença ballant l'ofici major a la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels.

Cifre ha posat en valor la labor dels guardonats, persones que "estimen i es desvien pel poble sense esperar res a canvi" i ha retut homenatge al pollencí Miquel Costa i Llobera, ja que enguany és el 100è aniversari de la seva mort. "Aquest dijous vaig presentar la meva renúncia com a batle, una passa difícil per jo, però feta des del convenciment i fruit del pacte de governabilitat que signarem el juny de 2019 amb UMP" ha explicat el batle. Així ha agraït als pollencins i pollencines el seu suport i s'ha acomiadat amb un "Visca Pollença i visca la Patrona, molts d’anys a tots" tot convidant a gaudir del simulacre "més esperat de les nostres vides".

Els distingits aquest 2022 han sigut el professor de la UIB Felip Munar Munar i el glosador, Antoni Bisanyes Cànaves. D'altra banda, també han rebut la distinció pòstuma l'extinta associació juvenil Onit, Antoni Palou Aloy Gall i Antònia Mas Mayol Real. Igualment, s'ha guardonat, amb motiu del seu 50è aniversari, l'Associació de Camioners de Pollença.

Actes del capvespre

Pel que fa al capvespre, a les 17.30 h s'iniciarà la processó amb l’antiga imatge de la Patrona i tradicions de la vila. Més endavant, a les 19 h, tindrà lloc el simulacre de moros i cristians i, a les 21.30 h, es farà el Tedèum de mossèn Miquel Tortell en acció de gràcies i el cant dels Goigs de Costa i Llobera a la plaça Major. Finalment, a les 23 h, s'amollaran focs artificials a la Vinyeta.

stats