Agricultura
Part Forana 06/06/2023

Apaema instal·la estacions fitosanitàries per prevenir plagues

Recopilen dades sobre la humitat i la temperatura per oferir recomanacions personalitzades als agricultors

2 min
Una de les estacions d'avís fitosanitari.

PalmaL'Associació de Pagesos i Agricultors Ecològics (Apaema) ha instal·lat aquesta setmana les primeres estacions d'avís fitosanitari a les finques ecològiques de les Illes Balears. La maquinària els permetrà anticipar-se i prendre mesures preventives enfront de potencials malalties que afectin les seves collites, principalment olivar i vinya. A més, també ajudarà a estalviar les despeses en tractaments i reg.

Mitjançant una xarxa de sensors i estacions meteorològiques d'última generació, les estacions d'avís fitosanitari recopilen dades i informació en temps real sobre les condicions climàtiques: humitat i temperatura, factors clau per al desenvolupament de plagues i, sobretot, malalties. Aquestes dades són analitzades per un sistema, que genera avisos i recomanacions personalitzades per als agricultors, cosa que els permet prendre les mesures adients en el moment oportú.

Les estacions d'avís fitosanitari no només beneficiaran les finques ecològiques on s’han instal·lat, sinó que també podran ser d’utilitat per a la resta de socis d'Apaema, i per al sector agrari en general, segons han informat des de l'Associació. "Aquesta tecnologia permetrà als agricultors prendre accions preventives o curatives en el moment adequat, cosa que evitarà pèrdues de collita i reduirà l'ús de productes químics.

Sensors hídrics per estalviar més de 100.000 tones d'aigua

Conjuntament, s’han instal·lat també sondes per a la lectura d'humitat a la terra, a la zona d’influència radicular, la qual cosa permet saber amb precisió les necessitats hídriques dels cultius en tot moment. S’estima que els dos sensors, en suma, poden suposar un estalvi de 1.500 quilos de coure, que suposarien uns 15.000 euros d’estalvi econòmic, o entre 100.000 i 150.000 tones d’aigua entre les 30 finques enxarxades dins el projecte. Això no només serà útil per a les finques sòcies de l'ADV (Associació de Defensa Vegetal eco) d'Apaema, sinó també per a la resta de finques eco i el sector agrari en general. 

stats