Igualtat
Part Forana 03/01/2023

Margalida Gelabert: "Allò important no és la seva identitat, sinó que davall el vestit de dimoni hi haurà una dona"

Membre de l'Assemblea Antipatriarcal de Manacor

3 min
Margalida Gelabert seu a un banc de la plaça de sa Bassa, en què hi ha una dimoniona reivindicativa pintada.

ManacorMargalida Gelabert Binimelis (Manacor, 1989) és membre de l'Assemblea Antipatriarcal de Manacor, el col·lectiu que d'ençà del 2016 pitja perquè les festes de Sant Antoni siguin igualitàries. L'anunci que una dona ballarà com a dimoni al primer ball de dia de 10 de gener és fruit "de tots aquests anys de plantejar el debat entre la gent". Les integrants de l'Assemblea atenen aquests dies el mitjans en funció de la seva diponibilitat, perquè "la nostra entitat no té portaveus, sinó que tan sols té membres, i ens repartim les tasques per poder dinfondre el missatge".

Una dona participarà al primer ball, però quin és l'objectiu final que persegueix l'Assemblea Antipatriarcal?

— Que la festa sigui igualitària i democràtica en tots els sentits. La participació d'una dona al primer balls'ha aconseguit després d'anys de crear debat, de fer pedagogia, d'escriure articles... És just un primera passa i és important, però això no s'ha d'aturar aquí. Ara mateix, les persones que fan de dimonis pertanyen a dues famílies determinades de Manacor, i això no és igualitari. Allò ideal seria que tothom qui ho desitjàs tengués opcions reals de poder sortir a ballar com a dimoni, i que això es fes tenint en compte unes quotes de paritat. Segons aquest criteri, la figura del dimoni Gros ha de poder ser una dona. Una solució seria que, a diferència del que passa ara, no fossin les mateixes persones les que ballassin cada dia de les festes. Una altra opció és que canviassin de persones cada dos anys.

Tot i que vos insisteixen perquè digueu qui serà la dona que farà de dimoni, no amollau prenda. Com així?

— Perquè la identitat de la dona que ballarà no té cap importància. De fet, molt poca gent coneix la identitat dels homes que fan de dimoni Gros i de dimonis petits. Allò important és que davall el vestit hi haurà una dona. L'any 2019 es creà un planter de persones per substituir els dimonis titulars en cas d'accident o necessitat. A aquella iniciativa s'hi varen inscriure una vintena de persones, entre les quals hi havia vuit dones, i que varen assajar durant una dia. La dona que dia 10 de gener sortirà a ballar serà una d'elles. Perseguim que la festa es democratitzi en tots els sentits, i pensam que en aquests propers anys hi haurà canvis.

I el ball de les dimònies de dia 16 a la plaça de Sant Jaume quin recorregut tendrà a partir d'ara?

— El ball de les dimònies ja ha esdevengut un símbol i un acte que vol generar reflexió i debat. Per tant, aquest ball amb caràcter reivindicatiu i combatiu, impulsat per l'Assemblea Antipatriarcal, continuarà. És el moment dels goigs alternatius en què es fa repàs de diferents temes, perquè les festes populars siguin més feministes i democràtiques. I això encara ara continua tenint sentit. L'objectiu de les dimònies no és crear una contrafesta, perquè el que l'Assemblea Antipatriarcal persegueix és que les dones siguin part de la festa oficial. A Manacor n'hi ha un parell, de colles de dimonis alternatives, que fan el mateix recorregut que la colla oficial i s'aturen a ballar als mateixos punts. Aquest no és el nostre objectiu. Volem que les dones siguin part de la colla i dels actes oficials. I el ball de les dimònies és un símbol de la reivindicació de la igualtat a les festes populars, però també d'altres temes sagnants a l'agenda feminista com les violències masclites o la cossificació de les dones.

Ball de les dimònies, l'any 2018.
stats