Part Forana 31/08/2022

Algaida, Marratxí i Montuïri: aquests són els municipis amb més demolicions per obres il·legals

Segons l'Agència de Defensa del Territori de Mallorca, en el primer semestre s'han fet 51 actuacions, una xifra que ascendeix a les 592 des de gener del 2017

1 min
Imatge d'arxiu d'una obra il·legal a la cala de Portals Nous, Calvià.

PalmaL'Agència de Defensa del Territori de Mallorca (ADT) ha publicat aquest dimecres les dades actualitzades sobre les demolicions per obres il·legals des del 2017 a l'illa de Mallorca, on es destaquen un total de 592 actuacions. Si es mira per municipis, Algaida (83), Marratxí (54) i Felanitx (43) són els pobles on s'han realitzat més execucions, seguits per Montuïri (31), Selva (27) i Artà (26).

D'altra banda, a més de la meitat dels territoris de Mallorca hi ha hagut deu o menys demolicions al llarg d'aquests cinc anys. Palma, Escorca i Lloseta no tenen cap execució notificada perquè no estan adherits a l'ADT. Per tant, en un primer escaló se situen els municipis de Fornalutx, Consell, Costitx, Santa Margalida, Vilafranca i ses Salines, amb únicament una actuació.

En el cas d'aquest 2022, "el ritme d'actuacions de l'ADT ha continuat durant el primer semestre, en què la nostra activitat ha provocat l'execució de 51 demolicions d'obres il·legals a tota l'illa", ha explicat l'ADT en una piulada a les xarxes socials. Segons les informacions publicades pel Consell de Mallorca, al llarg de l'any passat la xifra va ascendir fins a les 137 actuacions, fet que va suposar unes sancions per un total d'1,2 milions d'euros.

En els darrers cinc anys s'ha incrementat notablement el nombre d'expedients i d'execucions fetes per l'ADT en comparació amb la legislatura presidida per José Ramón Bauzá. Per posar-ho en perspectiva, en la legislatura 2015-2019 hi va haver 261 demolicions, mentre que en el període 2011-2015 la xifra fou de només 19 actuacions. Generalment, les causes que impliquen les execucions són el fet de no complir la parcel·la mínima o que estigui edificada en una zona protegida, entre d'altres.

stats