Part Forana 28/04/2022

Els ajuntaments, "entre l'espasa i la paret" perquè el 26 de desembre sigui festiu o no

El president de la FELIB, Antoni Salas, lamenta que l'Estat ha mostrat una "manca de respecte per les festes que el fan ric" en designar Sant Esteve com a dia laborable

2 min
La tradicional sopa de Nadal.

"Els ajuntaments ens trobam entre l'espasa i la paret". Així resumeix el president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Antoni Salas, el malestar que ha causat als consistoris el fet que l'Estat hagi passat per alt la Segona Festa de Nadal en el calendari laboral del 2023 i el Govern no l'hagi declarat. En el seu lloc, les dates no laborals per lliure elecció han estat el Dia de les Illes Balears i el Dilluns de Pasqua. "No poder gestionar el calendari oficial com un vulgui per manca d'autonomia va en detriment dels nostres costums i les nostres tradicions", ha destacat.

"Entenem que el Govern té poc marge, però nosaltres en tenim encara menys", ha destacat Salas. En concret, el representant dels edils fa referència als patrons i copatrons que tenen els municipis. A banda d'això, explica Salas, els pobles també tenen fires, firons i pancaritats i, fins i tot , neofestes, a les quals els darrers temps els ajuntaments han volgut donar el mateix tractament per la gran acceptació que tenen. Per això, molts municipis opten cada any per declarar festa aquests dies i, per tant, els ajuntaments es veuen ara condemnats a escollir entre els costums locals o el dia de Sant Esteve, "una tradició sagrada i arrelada que conforma la nostra manera de ser".

Precisament per aquest motiu, Salas ha destacat "la manca de respecte per part de l'estat espanyol a les festes que el fan ric" i ha insistit que "s'ha d'entendre la pluralitat i donar més opció a les comunitats autònomes per encaixar les idiosincràsies de cada una". Salas ha recordat que Sant Esteve és una de les festes "més antigues i sagrades de la nostra cultura".

Palma confirma que dia 26 de desembre serà festa local

De moment, Palma ha estat l'únic municipi que ha confirmat que escollirà el 26 com a festa local. Així ho ha confirmat aquest dijous dematí el batle, José Hila, que ha decidit combinar la data amb el patró Sant Sebastià (20 de gener). Cal tenir en compte que els darrers anys la segona festa local a Palma ha estat el dia de Sant Joan (24 de juny), que en el calendari de l'any que ve cau en dissabte, la qual cosa ha facilitat la decisió de Cort.

Rebombori a les xarxes socials

Com no podria ser d'una altra manera, la qüestió ha causat rebombori entre els usuaris de les xarxes socials, que no han dubtat a expressar la seva indignació. Entre els que s'han pronunciat hi ha polítics i intel·lectuals.

stats