Habitatge
Part Forana 29/09/2022

Les ajudes per a la rehabilitació energètica d'habitatges seran de 40,6 milions de fons europeus

Les convocatòries de la primera línia s'obren aquest dissabte i les cinc restants es publicaran el mes d'octubre

2 min
El conseller d'Habitatge, Josep Marí; la directora general d'Habitatge, Cristina Ballester, i el president del Col·legi d'Administradors de Finques, Antoni Jaume, han presentat les línies d'ajudes.

PalmaLa Conselleria de Mobilitat i Habitatge ha presentat aquest dijous sis línies d'ajudes per a la rehabilitació energètica d'habitatges dotades d'un total de 40,6 milions d'euros. D'aquesta xifra, uns 16 milions aproximadament seran perquè particulars i comunitats de propietaris escometin les actuacions, mentre que 8 milions aniran destinats a plans de barris d'ajuntaments. A més, dins aquest projecte, s'inclou l'obertura d'11 oficines d'atenció a la ciutadania per facilitar la gestió de les ajudes. Diversos professionals dels col·legis professionals d'Administradors de Finques, Arquitectes i Aparelladors en seran els assessors.

El conseller de l'àrea, Josep Marí, ha destacat que la convocatòria persegueix "avançar en la lluita contra la pobresa energètica, millorar la qualitat de vida de la ciutadania i impulsar la descarbonització". Segons ha apuntat Marí, aquest dissabte sortirà una línia d'ajuts de 2,5 milions d'euros i, durant el mes vinent, es publicaran cinc línies més. Cristina Ballester, la directora general d'Habitatge, ha assenyalat quines són: actuacions a escala de barri, les oficines de rehabilitació, actuació a escala d'edificis o habitatges, millores en deficiència energètica en habitatges, actuacions en el llibre de l'edifici i partida pressupostària per construir edificis energèticament eficients. Ballester ha afegit que aquests ajuts són importants "davant la crisi" i que "necessitam abaixar el preu de l'energia".

Quant als barris, la Conselleria ha treballat amb ajuntaments i consells i ja han rebut les primeres propostes d'actuació. A més, segons Marí, les convocatòries s'han adaptat a la situació actual i "donen una major cobertura a col·lectius més vulnerables". El conseller també ha apuntat que l'objectiu d'aquestes línies és "millorar, almenys, un 30% del consum d'energia a les nostres cases i millorar també les condicions de vida de la gent".

Per la seva banda, el president del Col·legi d'Administradors de Finques, Antoni Jaume, ha remarcat "la urgència i la necessitat d'aquestes ajudes" en el context d'un parc d'habitatges envellit a tot l'Arxipèlag. "Avui dia el 60% dels habitatges es va construir entre els anys 60 i principi dels 90 del segle passat amb nivells d'eficiència energètica molt baixos", ha explicat Jaume. El president del Col·legi d'Administradors de Finques ha assegurat que han resolt "els colls de botella" i que això beneficiarà tota la ciutadania perquè "podrà accedir a aquestes ajudes". Amb tot, segons els objectius de la Comunitat Autònoma, fins al 2026 uns 8.700 habitatges podrien veure's beneficiats per aquest projecte.

stats