Sector primari
Part Forana 28/09/2022

Agricultura explica la nova PAC a associacions i cooperatives

La consellera Mae de la Concha ha destacat que volen transmetre totes les possibilitats que ofereixen els nous ajuts perquè les explotacions siguin més rendibles i més sostenibles

2 min
Agricultura inicia les reunions formatives sobre la nova PAC, que compensarà la insularitat al sector primari illenc.

PalmaLa conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha començat aquest dimecres les reunions formatives dirigides al sector primari i agroalimentari de les Illes Balears sobre el nou període de la Política Agrària Comuna (PAC) i del Programa de Desenvolupament Rural (PDR). Els ajuts del proper període 2023-2027 compensaran la insularitat al sector agrari, ramader i agroalimentari illenc. En aquestes primeres formacions hi han assistit les organitzacions professionals agràries, les Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, les associacions agràries, les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) i les Denominacions d’Origen (DO) de Mallorca.

Mae de la Concha, la consellera, ha assenyalat: "Formam els formadors perquè el sector ens ajudi a no tudar tot el que ofereix la nova PAC, ja que les Balears són la comunitat autònoma que va sortir més beneficiada de la negociació amb el Ministeri". "És una eina fantàstica i plena de possibilitats, i hem de veure com treure-li el màxim profit possible perquè les explotacions siguin més rendibles i també més sostenibles", ha explicat De la Concha. En qualsevol cas, la consellera també ha destacat la importància mediambiental i del pla d'aigües regenerades, així com els ajuts que han rebut els sectors agrícoles més afectats, com ara el de la llet. "El producte local, de proximitat i ecològic ja es consumeix molt més per part dels turistes, però nosaltres també l'hem d'incloure a escoles, hospitals, residències, etc.", ha remarcat.

Com la PAC, aprovada el passat mes d'agost, reconeix el factor de la insularitat i compensarà econòmicament el sector primari illenc; el valor mitjà del dret, és a dir, allò que es percep per hectàrea, serà fins a un 60% més del que s’ha percebut a les Balears amb l’actual PAC. Per tant, el sector primari balear percebrà almenys un 50% més que percebrà el sector primari de la Península. A més, Menorca i Eivissa es veuran especialment beneficiades, ja que percebran un 103% i un 63% més que fins ara, respectivament.

D'altra banda, els nous ajuts preveuen incentius per a joves i dones, la inclusió en els ajuts de cultius que fins ara no rebien PAC, la millora de les ajudes associades a cultius i l’opció dels ecoesquemes i pràctiques opcionals sostenibles amb el medi ambient. En aquesta línia, la Conselleria ha organitzat un seguit de reunions tècniques formatives tant per al personal de la Conselleria i de les delegacions comarcals del Fogaiba com per als representants del sector primari. D'aquesta manera, en els pròxims mesos també estan prevists encontres comarcals amb els pagesos i ramaders, així com l’edició de material divulgatiu.

stats