Part Forana 28/10/2021

El Govern fa passes per treure l'ametla de l'UCI

La Conselleria d'Agricultura repartirà 2,3 milions d'euros per impulsar el sector de la fruita seca

2 min
Productors de fruita seca durant la presentació de la diagnosi del sector

La producció de l'ametla ha caigut un 37% els darrers cinc anys. L'efecte de la Xylella fastidiosa i el retard per pal·liar-lo han afectat greument el sector. Per això, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha presentat aquest dijous el pla de reestructuració de la fruita seca, amb el qual es repartiran 2,3 milions d'euros. L'objectiu és augmentar el volum i la producció d'ametla i garrova, dos fruits que ara mateix estan en situacions totalment oposades.

En total, s'han perdut prop d'un milió d'ametlers els darrers anys a Mallorca i Eivissa. D'aquesta manera, la intenció és replantar i crear noves plantacions d'ametler i garrover. El Govern destinarà fins a un màxim de 200.000 euros per beneficiari, a través dels fons europeus, a augmentar la superfície i el valor de producció d'aquests dos fruits. Tot i això, les hectàrees afectades per la Xylella no es podran tractar.

Les despeses subvencionables són, per exemple, la preparació del terreny per a la plantació i l'eliminació d'arbres existents, l'adquisició i plantació de material vegetal d'ametlers i garrovers, les instal·lacions de reg, la instal·lació de proteccions contra elements climàtics i biològics i la compra de maquinària específica per al cultiu, entre d'altres. L'ajuda es dirigeix, sobretot al sector professional. De fet, també s'hi inclou una ajuda que pot arribar als 30.000 euros per a la compra de maquinària.

Els perjudicis del bacteri varen començar a la zona d'Artà i Capdepera i el retard per identificar el problema ha posat en risc de desaparèixer el sector, segons ha explicat la directora de les Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, Xisca Parets, que confia en l'impuls si també s'inverteix en investigació i recursos hídrics. De fet, la consellera d'Agricultura,  Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha reconegut que "el paisatge dels ametlers és desolador".

En una situació molt diferent es troba la garrova, que ha augmentat el valor de 0,80 cèntims a 1,20 euros en tan sols un any. Tant és així que el 30% de la producció de garrova a Espanya prové de les Illes Balears. De fet, la producció de la garrova va ascendir a 20 milions d'euros el 2020, la qual cosa representa el 6% del valor econòmic de l'agricultura de la Comunitat Autònoma.

Aquest estiu ha estat la primera temporada amb la nova regulació per evitar la compravenda clandestina de la garrova. El director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha reconegut que aquesta mesura va aixecar polèmica al sector perquè és més costosa, però ha assegurat que els resultats s'han valorat per part dels productors, cosa que han ratificat les cooperatives.

stats