Part Forana 02/07/2021

El Govern declara l'emergència per llengua blava i confirma que 20 animals han donat positiu

Els contagis s'han trobat a explotacions de Pollença, Inca i Campanet

Catalina Riera
2 min
Vaques dins d'un vaqueria.

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha confirmat aquest dijous que ha detectat el serotip quatre del virus de la llengua blava a Mallorca i declarat l'estat d'emergència a totes les illes de l'Arxipèlag. Ha confirmat que 20 animals d'explotacions a Pollença, Inca i Campanet estan infectats: 19 dels quals ovins i un boví, dels quals cinc han mort.

Els experts sospiten que el moscard que els infecta, del gènere Culicoides, prové de la zona dels Balcans i ha entrat per Pollença. Davant el risc que suposa aquest virus per a les ovelles, vaques i cabres, es prohibeix, de manera cautelar, el moviment i transport en vida d'aquests animals fora de les Balears. Els vehicles amb els quals es transportin han d'estar desinfectats, així com les zones de pastura. Per tal d'evitar contagis, la Conselleria també recomana utilitzar insecticides contra els moscards. En principi les mesures estaran vigents durant un any.

La setmana que ve arribaran 400.000 vacunes de la Junta d'Extremadura i totes les ovelles i vaques de les explotacions se l'han de posar, tant si estan infectades com no. Les ovelles necessiten una dosi, mentre que les vaques, dues. El director d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Fernando Fernández, recalca que el vaccí no té efectes secundaris i que fa efectes al cap de 21 dies. Els ramaders no n'hauran d'assumir el cost, perquè "el Ministeri d'Agricultura sempre fa una aportació econòmica en aquestes situacions", ha dit Fernández. Per la seva part, la responsable d'aquesta conselleria, Mae de la Concha, ha assegurat que "no s'escatimarà en recursos per aturar la propagació d'aquesta malaltia".

De la Concha ha recalcat que aquest virus només es contagia entre les ovelles, vaques i cabres a través del moscard. "No es transmet entre tots els animals i menys entre persones. En cap cas és una malaltia perillosa per als humans, i el consum de carn o productes lactis no suposa cap risc", ha assegurat.

En aquest moment a les Balears hi ha 22.199 vaques en 741 explotacions i 274.990 ovelles en 4.093 explotacions, i el primer cas positiu es va detectar la setmana passada en una vaca d'una explotació de Pollença. Aquests dies la Conselleria d'Agricultura ha anat agafant i analitzant les mostres dels animals que presentaven símptomes de la malaltia. Els animals que presenten la llengua blava solen tenir "febre, mucositat, tant pel nas com per la boca, tenen la llengua inflada i dificultats per menjar. Això dificulta que es puguin alimentar, es debiliten i moren", ha explicat Fernández.

La llengua blava ja va ser detectada a les Balears l'any 2000. En aquell moment es tractava del serotip 2 del virus. Després va aparèixer el serotip S4 i no es va poder controlar fins al 2005. De la Concha assegura que en aquell moment la vacuna no era la mateixa que la que tenen ara, que qualifica "d'eficaç".

stats