Part Forana 12/02/2020

Vint-i-nou actes mantindran el batec de Culturàlia a Manacor

L'agenda cultural s'obrirà aquest proper divendres amb l''Auca de Guillem d'Efak', en homenatge al gran poeta i cantautor

M. B.
2 min
El regidor de Cultura, Mateu Marcé, i el tècnic Lluís Carreras durant la presentació de Culturàlia.

ManacorManacor farà visible la immensa vida artística i cultural del municipi a través de Culturàlia. Es tracta d'una densa agenda cultural que omplirà els espais més carismàtics de la ciutat, des del proper divendres, dia 14, fins dia 27 de juny. Un total de 29 actes integren el programa, tal com han explicat des del Departament de Cultura el regidor Mateu Marcé, i el tècnic Lluís Carreras, a l’Espai d’Art i Humanitats.

La mostra de l'Auca de Guillem d'Efak, amb dibuixos de l'il·lustrador manacorí Toni Galmés i textos de l'especialista en auques Joan Vilamala, a l'Espai d’Art i Humanitats, obrirà el cicle, divendres a les 20 h, amb la participació de Biel Majoral, Tomeu Mestre Balutxo, Maria Rosselló, Delfí Mulet i Biel Torres. Aquesta serà la millor manera de commemorar la partida del poeta i cantautor ara fa 25 anys. Quant a exposicions, n’hi haurà tres a l'Espai d'Art i Humanitats i al Museu d'Història de Manacor, a més de la sisena edició de la Mostra d'Escultura al Carrer.

A l'apartat de concerts de música clàssica, n'hi haurà cinc, entre els quals destaca el del pianista Andreu Riera, qui farà parella amb Pascual Martínez, clarinetista integrant de l'Orquestra Filharmònica de Nova York. Interpretaran obres de Schumann, Brahms, Pierne, Cahuzac, Debussy i Poulenc. Això serà el 19 d'abril a l'Auditori del Conservatori (19 h)

Cinematografia

Enguany continua la col·laboració amb 39 Escalons, per a la projecció de documentals, pel·lícules i dos tallers. Destaca la presència dels directors Eva Vila Purtí i José Luís Guerin –guanyador d'un premi Goya al millor documental el 2001–, de qui es projectarà el migmetratge De una isla. A més, impartirà un taller de cinema la primera setmana d'abril.

Per primera vegada, l'Ajuntament de Manacor participa en el festival Barnasants, amb un concert d'Ovidi 25. Borja Penalba, Mireia Vives, David Fernández i David Caño retran homenatge a Ovidi Montllor en un concert a l'auditori del Conservatori de Manacor.

Fira de les Dones

Finalment, i en el marc de la I Fira de les Dones, el Departament d'Igualtat ha organitzat els concerts de Río Ciclo i Jo Jet i Maria Ribot, que presentaran els darrers treballs discogràfics.

Segons Marcé, "Culturàlia complementa l'oferta cultural que organitzen de cap a cap d'any tant el Teatre Municipal com l'Auditori. I ofereix una gran diversitat d'activitats gratuïtes amb l'objectiu de promoure l'art, la música clàssica, el cinema d'autor i els concerts en català, entre d'altres". Així, "Culturàlia té en compte no només les diferents disciplines artístiques sinó els diferents públics i interessos", ha afegit.

Culturàlia també fomenta la col·laboració entre els departaments de Cultura, Educació i Igualtat –Espai d'Art i Humanitats, Servei de Biblioteques, Institució Alcover, àrea de Gestió Cultural, Museu de Manacor i Conservatori Municipal– i entitats i associacions –Cinema Club 39 Escalons, Col·lectiu de Dones Llevant, etc.

Cinema Lliure

Enguany, com a novetat, Culturàlia inclou el cicle Cinema Lliure a la Biblioteca, que uneix les biblioteques de Catalunya, Balears i Occitània. Es tracta d'un espai per intercanviar realitats de franc mitjançant els documentals produïts a cada territori de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. La Biblioteca de Manacor hi participa per primera vegada i s'hi projectaran tres documentals, entre els quals destaca Els ulls s'aturen de créixer, de Javier García Lerín, un film de malencònica bellesa que captura la trajectòria vital i musical del cantautor manacorí Miquel Serra.

stats