Part Forana 16/06/2023

Sense acord a nou municipis de les Illes i a menys de 24 hores de constituir els ajuntaments

MÉS i el PSOE tenen dificultats per segellar un pacte progressista a Algaida, Campanet, Ciutadella, Lloseta i Manacor

3 min
A l'Ajuntament de Binissalem no està clar encara qui en serà el batle.

PalmaManquen menys de 24 hores per a la constitució dels ajuntaments a les Balears i encara 12 municipis, en què no hi ha majoria absoluta, no han tancat pacte de govern. A Algaida, Binissalem, Campanet, Ciutadella, Lloseta, Manacor, Maó, es Mercadal, Sant Josep de sa Talaia, Santa Margalida, Sóller i Son Servera les formacions –tant de dretes com d'esquerres– no han arribat a cap acord.

Algaida

La manca d'acord entre MÉS i el PSOE a Algaida dificulta un pacte progressista i obligaria –si no s'arriba a una entesa– a un govern en minoria dels socialistes. Els ecosobiranistes han explicat que els del PSOE es neguen a "negociar que Margalida Puigserver sigui durant un període batlessa d’Algaida", un fet que els "força a quedar fent feina des de l'oposició".

Binissalem

A Binissalem, la força més votada ha estat Unió per Binissalem (UxB). Tot apunta a un govern en minoria d'aquesta formació, ja que les relacions amb el PP no són bones, després que els populars trencassin el pacte de govern en l'anterior lesgislatura. Encara que no s'ha fet pública cap decisió des de cap de les formacions, la possibilitat d'un pacte al municipi és complicada, llevat que els independents arribassin a un acord amb MÉS o amb el PSOE, els quals han tret dos regidors cadascun. Aquests, sumats als sis dels UxB, superarien la majoria absoluta.

Campanet

Tampoc no hi ha acord oficial a Campanet, on els dos partits més votats han estat MÉS i el PSOE. Tot i que el més habitual seria que se signàs un pacte de govern d'esquerres, ambdues formacions encara no han anunciat cap acord. Si l'escenari no canvia abans de la constitució de l'Ajuntament del pròxim dissabte dia 17, Guillem Rosselló (MÉS) serà batle en minoria.

Ciutadella

El PSOE i PSM-Més continuen negociant a Ciutadella. Encara que des del PSOE han explicat a mitjans locals que la única opció és que hi acabi havent acord entre l'esquerra, de moment, cap de les dues formacions han anunciat que hi hagi qualque avenç en aquest sentit. Cal recordar que per tal que aquest pacte progressista es pugui materialitzar, els de Ciutadella Endavant també hi han de venir a bé. De moment, tampoc no s'han pronunciat. En cas que demà no s'hagi arribat a un acord, el PP encapçalarà la batlia, ja que ha estat la força més votada.

Lloseta

També hi ha dubtes a Lloseta, on la força més votada ha estat el PP, però el bloc d'esquerres suma majoria. Encara no s'ha fet cap anunci oficial, però tot sembla apuntar que hi haurà acord entre el PSOE, MÉS i Ara Sí Lloseta, per evitar un govern de dretes.

Manacor

La batlia està essent objecte de disputa per a un pacte entre PSOE i Més-Esquerra a Manacor. Després de diverses reunions, els equips negociadors no s'han posat d'acord i ja que des de MÉS han anunciat que la batlia és innegociable, mentre que els socialistes demanen compartir-la. Encara que no hi ha pacte oficial, fonts properes a les negociacions han explicat que sí que s'arribarà a un acord abans del pròxim dissabte.

Es Mercadal

També al Mercadal regna la incertesa. No hi ha anunci oficial per a un pacte entre el PSOE i Entesa, que han estat les dues forces més votades. Els d'Entesa també han negociat amb el PP, amb qui anunciaren una predisposició d'enteniment, tot i les poques proabilitats de pacte davant del contrast entre programes.

Sant Josep de sa Talaia

Tot apunta a un govern amb majoria simple amb acords puntuals a l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia. El popular, Vicent Roig, s'aferra a aquesta opció per no haver de pactar amb Vox. Tampoc no hi ha anunci oficial en aquest cas, però també que l'acord per a una investidura i un suport extern de Vox s'anunciarà aquest divendres horabaixa.

Santa Margalida

Les negociacions entre el PP i Coalició Convergència a Santa Margalida prenen bon camí. Fonts properes a les negociacions han explicat que els populars estarien disposats a compartir la batlia, tot i ser la força més votada i tenir tres regidors més que els independents, per tal de no perdre l'Ajuntament. Ara bé, cal recordar que encara no hi ha acord oficial i que els independents també s'han reunit aquesta setmana amb el PSOE.

stats