Santa Maria s'omple de màgia rondallesca amb la Nit de sa Bubota

Una trobada gegantera acompanya la festa de les figures mítiques locals

La Nit de sa Bubota s'ha convertit en una de les grans trobades geganteres de Mallorca. Durant la nit de dissabte, més de 30 elements festius varen aconseguir reunir unes 300 persones al voltant de la llegenda del gegant local: Soler, el bandejat. Es tracta d'un format d'encontre de figures mítiques que nasqué fa tres anys de la mà de la colla de gegants de Santa Maria. Els eixos principals de la Nit de sa Bubota són l'espectacle i la participació del públic.

A partir de les llegendes locals, actors, músics, llums, focs i els elements festius locals i convidats donen forma a un gran espectacle que engresca públic i colles participants. Enguany, 'El circ d'en Soler', títol de l'espectacle, contava la història del gegant Soler, el bandejat. A través dels personatges més tradicionals del circ, els gegants de Palma, Pollença, Sant Llorenç, sa Pobla, els caparrots de Muro i Orgull Llonguet, i les espectaculars i irreverents figures de la colla Guixanet de Tàrrega, els assistents descobriren la llegenda del pagès santamarier que robava als rics per donar-ho als pobres.

Una vegada acabat l'espectacle, músics, espectadors i peces feren el tradicional correbars per animar la nit santamariera. La colla de gegants de Santa Maria compleix enguany 10 anys. En Soler, el Bandejat, i na Maria de Coanegra són dues figures creades per Kake Portes. Sobre les seves figures pengen dues de les llegendes més arrelades del poble: la del pagès que robava als rics per donar-ho als pobres i que es va salvar de la persecució de l'autoritat gràcies a l'ajuda dels veïns i la d'una joveneta que va trobar un tresor i va destapar el gran forat de l'Avenc de Son Pou. Dos anys després arribaren els capgrossos que els acompanyen: es Nanet, es Moro, sa Molinera, sa Cusseta, n'Argenta i es Jai, tots basats en rondalles locals; i l'any passat, sa Bubota, un gegantó articulat que té encantats els més petits del poble.