Part Forana 27/03/2020

Xeremiers de terrat i 'Resistiré' de balcó: la Part Forana no es resigna

L'enginy i la solidaritat omplen molts pobles de Mallorca amb iniciatives per entretenir els veïns i fer comunitat tot i el confinament

Elena Navarro
4 min
Eduard Riera toca al seu terrat de Bunyola, cada horabaixa durant el confinament

PalmaEl vídeo dels policies locals d’Algaida cantant i ballant En Joan petit quan ballaJoan petit quan balla va fer la volta a mig món i, fins i tot, va encendre la tendresa de la filla de Donald Trump. Els agents d’Algaida no es varen limitar a cantar un sol dia: aquest cap de setmana, si fa bon temps, tornaran a agafar la guitarra. "Vàrem pensar que els nins i nines del poble també havien de poder gaudir d’algun moment divertit", explicava a l’ARA Balears el cap del cos, Joan Oliver. Però aquesta petita acció solidària amb els nins i nines tancats a casa no és l’única que es fa a Mallorca. A la Part Forana confinada aquests dies proliferen multitud de propostes per entretenir-se en companyia, cadascú des del seu domicili i, així, fer comunitat.

Els cossos policials d’altres municipis han posat en marxa iniciatives similars. Com els agents de Sóller, que han llançat el projecte 'La policia local contesta els més petits de casa', i demanen que les famílies enviïn per WhatsApp els dubtes que els plantegen els infants i ells van a respondre’ls amb un megàfon davall cada casa. O els alcudiencs, que cada vespre, al voltant de les 20 h, passen amb les sirenes pels carrers del municipi i, quan saben que és l’aniversari d’algun nin, posen pels altaveus la cançó Aniversari feliç. Han rebut tant d’agraïment que no aturen, i informen de la ruta que faran cada horabaixa a les seves xarxes socials perquè les famílies se n’assabentin. A més, la ràdio local emet, cada dia de 12 a 14 h i de 18 a 19 h, missatges "positius, d’afecte i de suport" dels professors de Primària i Secundària als seus alumnes.

‘Resistiré’: un clàssic de balcó

La batlessa pedània de Cala Figuera, Maria Victòria Klein, engega els altaveus cada dia a les 19 h i posa música des del seu balcó. Tots els veïns canten i ballen durant mitja hora. A les 20 h aturen, aplaudeixen els sanitaris i acaben amb el Resistiré del Dúo Dinámico, que s’està convertint en un clàssic de balcó durant el confinament i se sent en molts altres pobles, com Alaró i Lloseta. "Com que a Cala Figuera hi ha pocs residents que hi vivim tot l’any, tenim un grup de WhatsApp i ens coordinam per allà", explica Klein. "Parlam, ballam i reim una estona, i en aquests dies difícils ens llevam el fred", afegeix.

La batlessa diu que des que estan confinats el grup de WhatsApp està molt més actiu i tot el dia hi circulen acudits, vídeos i fotos. L’últim enginy és un telenotícies vespre en versió còmica que fa un veí. El virus fa aflorar coses molt positives, constata Klein: "Abans ens vèiem i potser només alçàvem el cap, i ara sempre hi ha un ‘com estàs?’, ‘com ho duis?’. Hi ha més unió i això és fantàstic". Ja preparen una festa per a quan acabi la quarantena.

La música tradicional també té el seu espai quan cau la darrera llum. Els xeremiers es fan sentir cada dia en llocs com, per exemple, Bunyola. "S’ha convertit una mica en música de resistència", assegura Eduard Riera, violinista, professor de música i xeremier". Tot va sorgir de casualitat –explica– un dia que Riera va sortir a la terrassa a trempar l’instrument. Un veí el va sentir i li va proposar fer una tocada per al barri. Varen començar dos, ell i un altre que l'acompanyava amb el flabiol i el tamborí, i ara ja són vuit músics tocant en terrats i terrasses per tot el poble.

"És un moment d’alegria que fa contrapès a totes les notícies que surten tot el dia", sosté el músic. "També és el moment de parlar amb el veïnat; rebem missatges cada dia de gent que ens espera", afegeix. A Maria de la Salut la melodia ve d’uns altaveus al campanar, des d’on sona l’himne del municipi, Puix sou vida. Els veïns el canten des dels diversos indrets a les 20 h després dels aplaudiments i també s’han vist vídeos a les xarxes de ciutadans tocant-lo. Com a símbol d’unió i identitat, els poblers fan una acció similar i entonen el Jo i un pastor.

‘Tardeo’ de confinament

En un ambient encara més festiu, s’han organitzat diversos ‘tardeos’ com el Miss Confinament de sa Pobla. Dj Misset, del Bar Casa Miss, punxarà música per a tots els gustos aquest dissabte de les 18 h a les 20 h. La jornada es podrà seguir per la ràdio i la seva pàgina web, i els oients podran demanar cançons i dedicatòries.

A Campanet la primera experiència d’aquest tipus la varen tenir la setmana passada, amb el primer Confinament Fest, que convidava els veïns a sortir als balcons, terrasses, finestres i terrats i a posar música, llums de colors, i decoració especial. Va anar tan bé que aquest dissabte ho repetiran i hi haurà doblet: s'hi afegeix la modalitat de vermutet a les 12 h. L’impulsor de la iniciativa és un jove del poble, Patxi Garau, que en va fer el cartell, el va llançar a xarxes i es va difondre. Amb el vermut la intenció és la mateixa: compartir una estona de gaudi amb la família i els veïns. "Simulam una mica el que fèiem normalment el cap de setmana amb els amics: una mica d’esport i pujar a plaça a fer el pinxo", diu.

stats