Capdepera proposa al Govern reordenar els centres sanitaris del municipi

El poble perdria el centre de salut perquè es traslladaria a Cala Rajada, la zona més poblada i turística

En el marc d'una reordenació sanitària de caire municipal, l'Ajuntament de Capdepera ha demanat al Govern balear la construcció d’un nou centre de salut, un Punt d'Atenció Continuada (PAC), a Cala Rajada i que l'actual, situat a Capdepera poble, quedi en funcions d'unitat bàsica. La petició té el suport unànime de tots els partits, que justifiquen els canvis proposats atenent les modificacions demogràfiques que ha sofert el municipi en els darrers anys.

Cala Rajada disposa, des del 1976, d'una Unitat Bàsica de Salut (UBS) a la Casa del Mar. En els darrers anys, el nucli costaner gabellí ha augmentat la població fins arribar als 8.433 habitants, un pes demogràfic que creix considerablement els mesos d’estiu quan el municipi s’omple de turistes –40.000 habitants flotants en temporada alta– que en ocasions necessiten atenció mèdica.

La Casa del Mar té mancances i deficiències estructurals que els treballadors han denunciat de manera reiterada i també, per mor del major nombre de residents, pateix una greu saturació, quant a atenció mèdica.

L’Ajuntament de Capdepera ha ofert al Govern el solar que ara ocupa un espai d'estacionament al centre cívic municipal Cap Vermell de Cala Rajada, amb la total predisposició de cercar-ne d'altres si aquesta proposta no fos viable des del punt de vista tècnic. El Consistori creu que el solar té les dimensions necessàries i que la zona d'estacionament es podria mantenir creant una planta soterrada en el nou edifici sanitari.

En els darrers temps, la regidora de Sanitat, Lorena Molinillo, i la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears havien mantingut reunions per tractar la rehabilitació de l’antiga Casa del Mar, però mantenint l'edifici per a unitat bàsica. Davant la demanda insistent de la població de Cala Rajada de tenir un Punt d'Atenció Continuada (PAC) a la zona, tenint en compte que el gruix de la població resideix allà, l’Ajuntament demana ara la construcció d’un nou centre de salut que substitueixi l'actual, ubicat al centre del poble de Capdepera i per al qual es demana que hi quedi com a unitat bàsica de salut.

Canvi de papers

En definitiva, es tractaria que, pel que fa a infraestructura sanitària, el nuclis de Capdepera i Cala Rajada s'intercanviassin els papers actuals. En cas d'aprovar-se per part del Govern la reordenació sanitària, el poble de Capdepera quedaria amb una unitat bàsica a l'actual centre de salut i Cala Rajada deixaria de tenir una unitat bàsica i tindria un nou centre de salut d'àmbit municipal.

El fet que el poble de Capdepera i Cala Rajada, avui dia, estiguin connectats des del punt de vista urbà juga a favor de la reordenació que proposa sense cap fissura el Consistori, que té en el pes demogràfic de la zona costanera el seu argument més sòlid.