Part Forana 25/11/2021

El 25-N ocupa l'agenda d'actes a la Part Forana

Aquestes són les activitats previstes als municipis de Mallorca que s'entreguen a la reivindicació del Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

ARA Balears
2 min
Concentració pel 25N a Palma convocat pel Moviment Feminista de Mallorca

Els municipis de Mallorca han preparat una jornada reivindicativa pel Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Diferents municipis ja varen començar els actes setmanes enrere, amb conferències, activitats lúdiques, esportives i culturals centrats en el 25-N.

A Manacor es reprèn la Marxa de Torxes que organitza l'Assemblea Antipatriarcal, que partirà a les 19 h de la plaça de la Mora. A les 20 h confluirà a la Bassa amb la concentració que organitza el Col·lectiu Dones de Llevant. 

Per altra banda, a Inca aquest dijous representants de totes les forces polítiques penjaran la banderola commemorativa a la façana de l'Ajuntament. Després, de 10 a 13 hores, s'instal·larà una paradeta participativa a la plaça d'Espanya. El dia següent, divendres 26 de novembre, s'inaugura l'exposició Les Ventafocs que romperen les sabates, de Maria Isabel Uribe Dussán. Durant l'acte es farà també una performança poètica inspirada en les obres de l'artista realitzada pel col·lectiu de dones poetes La Trenza. Tot i això, el plat fort enguany serà la fireta 'Inca amb veu de dona', que tindrà lloc al Claustre de Sant Domingo dissabte 27 de novembre de 10 a 18 hores. La fireta feminista disposarà de vuit taules informatives d'associacions i entitats i una quinzena de paradetes. A més a més, hi haurà actuacions musicals i tallers durant tot el dia.

A Capdepera també s'hi han prevists actes. A les 11 hores es llegirà el manifest institucional a l'exterior del Centre Cap Vermell i es farà un minut de silenci per les víctimes assassinades. A l'IES Capdepera s'hi inaugurarà l'exposició itinerant Històries reals, dirigida per l'alumnat del centre. Durant l'horabaixa, a les 18.00 hores, Esperit Feminista llegirà un manifest a la plaça de l'Orient. A més, a la façana del Centre Melis Cursach es podrà veure durant tot l'horabaixa la projecció En memòria de les assassinades per violència de gènere, organitzada per l'associació Esperit Feminista amb la col·laboració de l'Ajuntament.

Mentrestant, a Alcúdia hi haurà una ofrena floral al monòlit dedicat a Xué Saura, veïna del municipi assassinada als 32 anys per la seva parella el juny del 2016. A les 11 hores davant la porta del Moll, es llegirà un manifest a càrrec de Maria Magdalena Julià Català, comare de la UBS Es Safrà, amb la col·laboració de la Coral de la Gent Gran d'Alcúdia i Port d'Alcúdia i la mostra dels Cubs dels desitjos.

L'Ajuntament de Felanitx ha convocat tots els veus veïns a sumar-se a un minut de silenci a les 12 hores des dels seus llocs de feina. Durant els darrers dies, ja s'han pogut veure multituds de pancartes penjades als carrers del poble per visibilitzar els drets de les dones.

Els pobles petits, com Santa Maria, també s'han sumat a la jornada; Es farà una taula redona sobre les formes de la violència masclista i què pot fer la societat per trencar-les a les 17.30 hores a Ca s'Apotecari. Després, a les 19.30 hores a Sa Quartera, davant l'Ajuntament, es penjarà un mural i es llegirà un manifest.

Els diferents actes feministes es podran seguir durant la jornada arreu dels municipis.

stats