Parlament
Política Parlament 18/09/2023

Vox ultima la creació de l'Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística: "Protegirà el castellà i les modalitats de les Illes"

La formació d'extrema dreta registrarà aquesta setmana la llei per posar-la en marxa

ARA Balears
2 min
La portaveu de Vox, Idoia Ribas, ha celebrat l'eliminació del requisit del català a la sanitat pública.

PalmaVox està a hores d'ara ultimant la posada en marxa de l'Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística, que substituirà l'Oficina de Drets Lingüístics, segons l'acord de governabilitat del PP amb l'extrema dreta. La portaveu del partit en el Parlament, Idoia Ribas, ha anunciat que aquesta setmana registraran la proposició de llei que n'ha de permetre la creació (així ho han pactat amb els populars). Ribas ha concretat que la nova oficina se centrarà a garantir "la llibertat d'ús i opció lingüística" i també a fomentar la "protecció del castellà", així com de "les modalitats lingüístiques de les Illes". Cal recordar que l'Oficina de Dret Lingüístics va començar a funcionar el 2020, a imatge d'organismes semblants a Catalunya i el País Valencià, amb la finalitat que els drets lingüístics fossin "respectats".

La portaveu d'extrema dreta ha criticat que "els darrers anys" s'ha aplicat "una normativa pancatalanista" que "dificultava l'ús de la llengua cooficial castellana" a l'Administració i també en l'accés a la funció pública. A més, ha carregat contra la "imposició del català estàndard, que tant de mal ha fet", a l'entendre de la diputada, "a les modalitats" de les Illes. L'objectiu de Vox és que l'oficina estigui en marxa al gener.

La parlamentària ha assegurat que l'oficina s'encarregarà de "controlar, supervisar i inspeccionar totes les administracions públiques", per "assegurar-se que es compleix la normativa lingüística", al marge de "canvis que es puguin introduir després en lleis que regulen l'ús de llengües en aquesta comunitat". Així, ha assegurat que garantirà que els ciutadans puguin "optar per la llengua que considerin, sense cap tipus de traves". La liderarà una persona de la confiança de la força d'extrema dreta, però encara no s'ha posat cap nom damunt la taula.

En paral·lel, Ribas ha explicat que també presentaran un text al ple que insta el Govern a publicar un informe d'impacte familiar als propers pressupostos, una iniciativa que també forma part de l'acord amb el PP. Les dues iniciatives surten de la primera reunió de seguiment del pacte, que va tenir lloc la setmana passada, en què el PP també va donar entrada a Vox en les negociacions dels pressupostos.

El PSIB carrega contra el PP per acceptar el discurs de Vox

El portaveu del PSIB en el Parlament, Iago Negueruela, ha carregat contra el PP, que "ha assumit el discurs de Vox" sobre les polítiques catalanistes del Govern del Pacte. "S'ha de ser clar en aquest aspecte: no hi ha problema amb el castellà, no estam en una situació de bilingüisme, sinó de disglòssia. Un terme que supòs que Vox no ha estudiat mai o no vol conèixer", ha assenyalat.

Negueruela ha defensat que "les llengües oficials de l'Estat s'han de protegir i mantenir" i ha remarcat que el castellà té "la conservació garantida". "El que està fent Vox és una discriminació en matèria de llengua" que cerca "eliminar el català", ha afegit. Segons el portaveu socialista, "el PP ha assumit aquest discurs". Així les coses, Negueruela ha estès la mà al PP, a qui ha demanat que "no trenqui els acords històrics en matèria de llengua".

stats